САЩ подготвят нов удар срещу Huawei

Прокурори от Бруклин разследват китайската компания за кражба на технологии

САЩ подготвят нов удар срещу Huawei

Снимка: БТА

1184 ~ 2 мин. четене
Щатски прокурори са започнали проверка за предполагаема кражба на технологии от страна на Huawei, пише WSJ, позовавайки се на свои източници. Това е поредният удар, който Вашингтон нанася срещу китайската технологична компания. В момента тя е в „черния“ списък на САЩ и няма право да получава американски технологии, от които фирмата е силно зависима.

Според информацията на вестника сегашното разследване срещу Huawei е заради множество сигнали за кражба на интелектуална собственост и заради политиката ѝ спрямо кадрите, привличани от конкурентни фирми.

Разследването на федералните прокурори от Бруклин се припокриват с констатациите от разследване на Wall Street Journal от май, което документира множество обвинения за кражба на интелектуална собственост срещу китайския гигант през цялата му история. Те включват предполагаема кражба на технологии за камери на смартфони от португалски производител на мултимедия, както и практиките на Huawei за наемане на служители от конкурентни компании, казват източниците.

Тогава Huawei заяви, че се ангажира да спазва законите на световните пазари и има доказан опит в иновациите. „Ние уважаваме целостта на правата върху интелектуалната собственост - за собствения си бизнес, както и за партньорски и конкурентни компании“, заявиха от производителя тогава.

Говорител на Huawei сега е отказал коментар по темата, както и говорител на Министерството на правосъдието.

Huawei вече оспорва един акт за кражба на търговска тайна. През януари прокурори в Сиатъл обвиниха компанията в кражба на технология за тестване на смартфони от предишния ѝ партньор T-Mobile US Inc. В документа се съдържаше и обвинението, че Huawei е стартирала бонусна програма, с която да възнаграждава служители, откраднали поверителна информация от конкурентите. Китайската компания определи обвиненията като „политически мотивирани“.

Сега прокурорите разследват дали Huawei е откраднала технологията за камерите на смартфони от Руи Оливейра, производител на мултимедия от Португалия. След като Оливейра обвини компанията в кражба на интелектуална собственост от защитените му в САЩ патенти, през март Huawei го даде под съд и заяви, че не е нарушавала патентите му.

Агенти от Федералното бюро за разследвания и прокурори от Ню Йорк са се срещнали с Оливейра в началото на юни. Те са го разпитали за ръководителите на Huawei, които са участваха в срещите му с Huawei през 2014 г., когато той е предложил на концерна да предостави права за своите патенти на компанията.

Представители на властите също така са интервюирали Робърт Рийд, бивш външен инженер на Huawei в Швеция от 2002 до 2003 г. Още през май Wall Street Journal съобщи, че Рийд е помогнал на Huawei да наеме уволнени служители от близките офиси на Ericsson AB през тези години. Рийд е описал как в своя офис в Швеция Huawei съхранява оборудване с чуждестранно производство в сигурно подземие, което да бъде разглобено от инженерите на китайската компания. Според настоящи и бивши американски служители тази практика се прилага и в други офиси на Huawei.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg