САЩ вече са нетен износител на природен газ

Подобно нещо не се е случвало от 60 години

САЩ вече са нетен износител на природен газ
312 ~ 1 мин. четене
Най-големият потребител на енергийни суровини – САЩ, вече са нетен износител на природен газ, съобщава WSJ. Заради шистовата революция най-голямата икономика в света вече изнася повече синьо гориво, отколкото внася. През ноември страната е изнесла 210 млн. куб. м суровина, докато вносът е за 198 млн. куб. м. Официалната статистика показва, че за последно износът е превишавал вноса преди повече от 60 години.

Този „пробив“ се случва една година след отпадането на забраната за износ от САЩ. Близо половин век администрацията на Белия дом не позволяваше танкери с американски нефт или природен газ да напускат страната. Сега, след отпадането на забраната, много производители се насочват към външните пазари, опитвайки се да завземат все по-голям пазарен дял.Това е показателно за нещата, които предстоят да се случат“, коментира Сид Пъркинс, управляващ партньор в посредническата компания Ion Energy Group. поред него пазарът на природен газ ще започне да се движи все повече от макроикономическите показатели в глобален мащаб, така както е при петрола.

Търсенето на природен газ сега е подсилено и от студеното време. Рекорден износ отчитат не само американските компании. Наскоро руската „Газпром“ обяви, че експортът й, основно към Европа, е на рекордно високи нива.
Подкрепи Economic.bg