САЩ, Япония и Южна Корея демонстрират сила пред Севера

Трите страни провеждат съвместни учения край Корейския полуостров

САЩ, Япония и Южна Корея демонстрират сила пред Севера

Снимка: БТА

САЩ, Япония и Южна Корея продължават съвместните учения на Корейския полуостров. Съюзниците демонстрират сила пред Северна Корея вече една седмица - веднага след като тоталитарната държава извърши последния си тест на балистична ракета. Първо ученията бяха двустранни – между Вашингтон и Сеул, а сега се включва и Токио, предава Франс прес.

На 29 ноември Пхенян обяви, че е извършил успешен тест на междуконтинентална балистична ракета, която може да пренася атомна бойна глава и може да порази която и да е точка от САЩ. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун дори заяви, че страната му вече е ядрена държава в пълния смисъл на думата.

Започналите двудневни маневри са шестите от този „тристранен“ вид от юни 2016 г. насам. Те се състоят край Корейския полуостров и Япония, посочи южнокорейското министерство на отбраната.

При учението военни кораби на всяка от трите страни, оборудвани със система за противоракетна отбрана "Иджис", ще симулират засичане и проследяване на севернокорейски балистични ракети и ще обменят информация. В ученията ще участват два американски бойни кораба и по един южнокорейски и японски.

Миналата седмица САЩ и Южна Корея осъществиха най-мащабните си общи въздушни учения досега.
Коментари: 0