Саудитска Арабия създава най-големия инвестиционен фонд в света

Страната намалява зависимостта си от петрола

Саудитска Арабия създава най-големия инвестиционен фонд в света

Саудитска Арабия се готви да сложи край на петролната ера. Държавата смята да създаде най-големия суверенен държавен инвестиционен фонд за най-ценните активи в кралството.

След 5-часови преговори, саудитският принц Мохамед бин Салман представи визията си за фонда за публични инвестиции, който ще контролира повече от 2 трилиона долара и също така, ще помогне за отслабването на зависимостта на страната от петрола.

Като част от тази стратегия, принц Сауди ще продаде акции в държавния петролен гигант Aramco и така компанията ще се превърне в индустриален конгломерант. Първичното публично предлагане може да се случи най-рано през 2017 г., като компанията на този етап планира да продаде по-малко от 5%.

Принцът обясни в интервю, че инвестициите ще изместят петрола като основен източник на приходи. „Това, което предстои е диверсификация на инвестициите. След не повече от 20 години Саудитска Арабия ще е страна, чиито икономика и състояние няма да зависят главно от петрола“, заяви Сауди, цитиран от Bloomberg.

Почти 9 десетилетия, след като първите находки на петрол бяха открити, 30-годишният син на крал Салман има намерения да трансформира най-големия в света суров износител на петрол и да го превърне в икономика, подходяща за следващата ера. Докато стратегията се изяснява обаче скоростта на промяната може да шокира консервативното общество, свикнало на държавни подаяния от десетилетия. 

Коментари: 0