Съветът за сигурност към ООН „осъди категорично“ Северна Корея за ракетните тестове

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че Вашингтон повече няма да търпи беззаконието на Пхенян

Съветът за сигурност към ООН „осъди категорично“ Северна Корея за ракетните тестове
Съветът за сигурност на ООН „осъди категорично“ последният тест на балистична ракета, който бе извършен от Северна Корея вчера. Ракетата прелетя над територията на Япония и се е приземила в Тихия океан, на около 1 180 километра източно от северния японски остров Хокайдо.

Съветът свика извънредна среща тази нощ, по искане на американския президент Доналд Тръмп и японския премиер Шинзо Абе. На нея е била обсъдена ситуацията, а Пхенян е осъдена за нейните „скандални действия. Поискано е от тоталитарната държава „незабавно да прекрати всички подобни действия“.

Съветът за сигурност подчертава, че тези действия на Северна Корея са не само заплаха за региона, но и за всички държави членки на ООН, се казва в изявлението, изразявайки сериозната загриженост на 15-членния орган, че Пхенян както и неотдавнашните му действия и публични изявления, умишлено подкопава регионалния мир и стабилност и предизвиква сериозни опасения за сигурността по света.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че Вашингтон повече няма да търпи беззаконието на Северна Корея и че целият свят е срещу Пхенян. Постоянните представители на Русия и на Китай пък се обявиха срещу едностранните санкции.
Коментари: 0