Семействата у нас отделят по 760 лв. за лятна почивка

Българите инвестират по-голям дял от дохода си в почивка в сравнение с латвийците, шведите, поляците, хърватите и испанците

Семействата у нас отделят по 760 лв. за лятна почивка

Българските домакинства ще отделят средно по 764 лв. от месечния си доход за почивка или за други социални дейности това лято, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и други. Това показва европейско проучване на лидера във финансовите технологии и иновации в онлайн кредитирането „Фератум Груп”, направено в 19 европейски държави сред 17 631 домакинства. България се нарежда на първо място по този показател.

Оказва се, че българите ще инвестират по-голям дял от дохода си в почивка в сравнение с Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия.  По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия.

Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. В класацията на Фератум домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

В проучването са анализирани и други данни като възприемане сред домакинствата на мобилното банкиране за разплащания по време на почивки, както и използването на все по-популярните AirBnb услуги за онлайн резервации на частни места за нощувки.

4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.  

Едва 35,36% от българските домакинства планират да използват мобилни устройства за разплащания, с което се нареждат на предпоследното място в класацията.

 За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%.

Коментари: 0