Сенатът се споразумя за финансов пакет от $900 млрд.

Републиканците и демократите са постигнали компромис късно снощи

Сенатът се споразумя за финансов пакет от $900 млрд.

Снимка: БТА

1076 ~ 3 мин. четене

Американските сенатори са постигнали споразумение за спешно отпускане на заеми от Федералния резерв, премахвайки последната голяма пречка пред пакета за облекчаване на негативните ефекти от коронавируса на стойност 900 млрд. долара. Информацията е на вестник Wall Street Journal, който се позовава на източници от двете парти.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумер и сенатор Пат Тоуми довършваха подробности за компромис в събота вечер. Съгласно сделката централната банка ще запази възможността да създава програми за спешно кредитиране без одобрение от Конгреса. Но ще се сблъска с по-тясно ограничение - Федералният резерв няма да може да възпроизвежда програми, идентични на тези, които започна през март в началото на пандемията, без одобрението на Конгреса.

Шумер заяви пред репортери, че смята, че и Камарата, и Сенатът ще могат да гласуват днес по законопроекта за облекчение, който се очаква да бъде комбиниран със законопроект за разходите, необходим да се избегне частично спиране на правителството. Настоящото финансиране на правителството изтича в 12:01 ч в понеделник.

„Изглежда, че ще можем. Ако нещата продължат по този път и нищо не попречи, ще можем да гласуваме утре“, каза Шумер късно в събота вечер. С разрешаването на спора относно разпоредбите на Федералния резерв, окончателното споразумение за пълния пакет за подкрепа на бизнеса и домакинствата е значително по-близо, заяви старши помощник от Демократическата партия късно в събота.

Говорител на лидера на мнозинството в Сената Мич МакКонъл каза рано в неделя, че сега, след като спорът за Фед е разрешен, „можем да започнем да финализираме останалата част от пакета, за да предоставим така необходимото облекчение на семейства, работници и бизнеса.“

Очаква се обсъжданият пакет за облекчение да включва 300 долара на седмица за повишени обезщетения за безработица, втори кръг от проверки на стимули и финансиране за училища, доставчици на здравни услуги, разпространение на ваксини и малък бизнес. Преговорите се ускориха тази седмица, след като лидерите на конгреса се съгласиха да отпаднат две разпоредби: финансиране на силно засегнатите държавни и местни правителства, които демократите и някои републиканци искаха, както и защитата за бизнеса и други субекти, опериращи по време на пандемията, основен приоритет на републиканците.

Президентът Тръмп призова депутатите да приключат работата по пакета за поподкрепа

„ПРИКЛЮЧВАЙТЕ и им дайте повече пари с директни плащания“, написа той в Twitter рано сутринта в неделя.

Инерцията се забави в петък и събота, когато демократите възразиха срещу натиска на Пат Тоуми да се въведе мярка, която да ограничи възможността на Фед да използва програми за спешно кредитиране, които разреши през март, за да ограничи възникващата финансова паника.

Тоуми настояваше Фед да бъде възпрепятстван да съживи тези програми без изрично одобрение от Конгреса. Предложението му би забранило на Фед и Министерството на финансите да създават самостоятелно програми, които се стремят да закупят определени дългове на фирми, градове или щати, както направи Фед тази година.

„Те са постигнали целта си. Трябва да приключат, не трябва да се рестартират и да не се пресъздават. Това е всичко“, каза той.

Съгласно споразумението програмата за 429 млрд. долара на Министерството на финансите ще бъде отменена и Федералният резерв няма да може да повтори идентични програми за спешно кредитиране през следващата година без одобрение от Конгреса, според източници на WSJ, запознати със законодателството. Но споразумението няма да попречи на Фед да стартира други подобни програми. Демократите твърдяха, че подобни граници ще вържат ръцете на бъдещата администрация.

„Не е време да се отнеме отдавна съществуващата власт на Фед за справяне с тази криза“, каза сенатор Елизабет Уорън.

Говорител на Тоуми заяви рано в неделя, че компромисът ще „запази независимостта на Фед и ще попречи на демократите да „отвличат“ тези програми за целите на политическата и социалната политика“.

През март Федералният резерв обяви програми за кредитиране, за да продължи да кредитирането към големи компании, градове и щати. Дни по-късно Конгресът предостави 454 млрд. долара на Министерството на финансите за покриване на загуби в програмите за кредитиране на Фед. Кредитните пазари се възстановиха силно и в крайна сметка Фед закупи по-малко от 30 милиарда долара заеми и други активи.

Понастоящем на Федералния резерв и Министерството на финансите е разрешено да създават програми за спешно отпускане на заеми, ако има общо съгласие. В решението си да прекрати настоящите програми за кредитиране Мнучин беше казал, че Фед и Министерството на финансите ще бъдат свободни да ги рестартират през следващата година с различен източник на финансиране.

Председателят на Фед Джером Пауъл направи същото, включително на пресконференция в сряда, в опит да успокои пазарите, ако условията се влошат.

Подкрепи Economic.bg