Сенегал строи футуристичен град за $2 млрд.

Най-известното дърво в страната - баобабът - е основен източник на вдъхновение за проекта

Сенегал строи футуристичен град за $2 млрд.

Снимка: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

3389 ~ 2 мин. четене

Сенегалските власти отдавна мечтаят за изграждането на нов урбанистичен център, на фона на нарастващата пренаселеност на столицата Дакар. С население над три милиона, жилищните разходи в град арастат главоломно, а се видимо високи нива на безработица. Всеки ден местните се сблъскват с претоварени и мръсни пътища, претъпкан транспорт, а големи групи безработни се настаняват по улиците.

Нова идея обаче обещава да реши този проблем. След като получава одобрението още през 2013 г., строителната компания трябва да завърши до 2035 г. изграждането на Diamniadio - футуристичен град на стойност 2 млрд. долара, който ще се намира на по-малко от 20 мили от Дакар. Към края на миналата година министърът по проекта Шейх Канте заяви, че проектът е на около 80% завършен.

Когато бъде завършен, Diamniadio ще обхваща 4000 дка площ и ще разполага с индустриален парк, много развлекателни обекти и университет за около 30 000 студенти. Проектът също така ще осигури комбинация от луксозни, средно ниво и достъпни жилища за около 350 000 жители.

В допълнение към целта за намаляването на задръстванията, проектът е част от национална стратегия за насърчаване на икономическия растеж. Въпреки че икономиката на Сенегал расте с около 6% годишно, публичният дълг на страната се е увеличил до близо 61% от БВП.

Критиците на проекта се притесняват, че цената от 2 милиарда долара ще затрудни още повече икономиката на страната. Други се опасяват, че градът ще бъде недостъпен за повечето жители на Сенегал.

Въпреки тези опасения, градът е шедьовър в градоустройственото планиране. Един от основните му проекти, Diamniadio Lake City (DLC), съчетава съвременна, абстрактна архитектура с почит към богатата история и култура на нацията. Вижте дизайна по-долу.

Дизайнът на DLC е вдъхновен от сенегалската култура и ландшафт.Извитите форми и наклонени линии наподобяват аморфните модели на водорасли в близкото езеро, както и силуетите на традиционните женски скулптури.

За да поддържат връзка с естествения ландшафт, всяка конструкция е направена от мед - елемент, който се намира в земната кора.

Други материали, използвани по време на строителството, включват стъкло, стомана и бетонни панели, които се сливат, за да образуват блестяща мозайка от сгради. Най-известното дърво в Сенегал - баобабът - е основен източник на вдъхновение за проекта.

Въпреки че доживяват 2500 години, баобабите стават жертви на изменението на климата и повишаването на глобалните температури. Проектът DLC инсталира зелени покриви и прилага технологии за възобновяема енергия. Това е и един от първите проекти, сертифицирани по LEED в страната.

Градът се намира на 15 минути от новото международно летище Blaise Diagne. След завършването му ще има и собствена железопътна гара.

Развлекателният квартал на DLC ще има мол (на снимката долу), национална библиотека и жилища от висок клас.

Както и 5-звезден хотел. И пешеходна зона с много модни марки. През нощта сградите носят забележителна прилика с измисления град Уаканда. По-рано тази година сградите в DLC по погрешка бяха използвани в рекламни материали за Crypto City -общност, моделирана според филма "Черната пантера".

Подкрепи Economic.bg