Северна Корея изстрелва нова ракета?

Възможно е да се случи през следващата седмица

Северна Корея изстрелва нова ракета?
172 ~ 1 мин. четене

Северна Корея може да изстреля повторно балистична ракета с далечен обсег на действие през следващата седмица, пише Kyodo. За това свидетелства анализ на скоро направени спътникови снимки. От тях става ясно, че е възможно ракетата да бъде изстреляна от полигона „Сохе“, който се намира в северозападната част на страната.

В началото на януари страната демонстрира за пореден път видеозапис от изстрелване на балистични ракети от подводница. Това се случи три дни след като вече беше провела ядрена тестове. Кадрите показват как върховният главнокомандващ на Корейската народна армия Ким Чен Ун стои на борда на военен кораб, облечен в зимно палто с шапка с периферия, а след това ракета лети през облаците.

Медиите в Южна Корея предполагат, че записът е монтаж между третия подобен тест, проведен през ноември месец в Японско море и експериментът с ракетата „Скъд“, провел се през 2014 г.

КНДР за първи път оповести за изстрелване на ракети от подводница през май месец миналата година. Южнокорейските военни смятат, че разработките на комунистическата страна повишават ядрената заплаха.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери настоя заедно с Китай да постигнат напредък по въпроса за ядрените дейхности на Северна Корея и ситуацията в Южнокитайското море, съобщава Ройтерс. Той определи севернокитайската ядрена програма като „сериозно предизвикателство за глобалната сигурност“.


Подкрепи Economic.bg