Северна Корея със своя компютърна операционна система

OS „Червена звезда“ е твърде различна от познатите досега

Северна Корея със своя компютърна операционна система

Новата компютърна операционна система на Северна Корея е огледало на политиката на страната, завиха двама германски изследователи, цитирани от агенция Reuters.

Тяхното проучване, което е първото на все оше обвитата в потайност OS Червена звезда илюстрира предизвикателствата пред Пхенян, който се опитва да се възползва от предимствата на изчислителната техника и интернет, като същевременно поддържа контрола върху идеите и културата.

Флориан Груно и Никлас Шайс от немската фирма за комшютърна сигурност ERNW GmbH говориха по време на Конгреса на комуникационния хаос в Хамбург, най-голямата хакерска конференция в Европа.

Операционната система не е само бледо копие на западните идеи, както се предполагаше.

Ким Чен Ир заяви, че Северна Корея трябва да разработи собствена система и те са направили точно това, разказва Груно.

Северна Корея, чиято елементарна интранет система не се свързва с външния интернет, но позволява достъп до държавните медии и някои официално одобрени уебсайтове, развива своя собствена операционна система за повече от десетилетие.

Най-новата версия, написана през 2013 г., се основава на версия на Linux, наречена Fedora и се отдалечава от  предишни версии, които наподобяваха Windows XP.

Едно от основните различия е новият начин за криптиране на файлове, който позволява по-голям достъп на системнте администратори.

Според изследователите, това подсказва, че Северна Корея иска да избегне всякакъв код, който може да бъде компрометиран от разузнавателните агенции.

Те може би искат да бъдат независими от други операционни системи, защото се страхуват от задни вратички“.

Макар използването на лични комютри в Северна Корея да се покачва през последните години, посетителите на страната казват, че повечето компютри все още използват Windows XP, почти 15 години след пускането на операционната система.

Операционната система Червена звезда не се поддава на намеси. Ако даден потребител прави каквато и да е промяна в основните функции като например да деактивирате антивирусната програма на компютъра ще се покаже съобщение за грешка и ще се рестарира.

Системата също така поставя етикети, или водни знаци, на всеки документ или медиен файл на компютъра или на USB стик, свързани с него. Това на практика означава, че всеки файл може да бъде проследен обратно към всеки, който преди това е отворил или създал определен файл.

Коментари: 0