Северна Корея заплаши да потопи американския самолетоносач

Тоталитарната държава смята, че може да направи това с един удар

Северна Корея заплаши да потопи американския самолетоносач
6932 ~ 2 мин. четене
Северна Корея е готова да потопи американския самолетоносач „Карл Винсънт“, за да демонстрира военната си сила. Това бе обявено от медии в тоталитарната държава. Причината за поредната заплаха срещу САЩ е присъединяването на два японски военни кораба към американската „армада“, която президентът Доналд Тръмп изпрати в Японско море.

Групата кораби, сред които е и самолетоносачът „Карл Винсънт“, ще извърши бойни учения в Западния Пасифик. Съединените щати не уточняват къде точно се намира групата, докато стигне до района.  Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви в събота, че ще пристигне "в рамките на дни", но не даде други подробности.

"Нашите революционни сили са готови да се борят и да потопят американския ядрен самолетоносач с един единствен удар“, се казва в коментар във вестника на управляващата Севернокорейска работническа партия, цитиран от Reuters. Самолетоносачът се описва като "грубо животно" и се заявява, че ударът ще бъде "пример за нашата военна сила".

Северна Корея ще отбележи 85-ата годишнина от основаването на своята Корейска народна армия във вторник. В миналото тази дата бе отбелязвана с тестове на оръжия.

Досега Северна Корея е провела пет ядрени изпитания, две от които през миналата година. Тоталитарният режим работи върху ракети, които могат да достигнат Съединените щати. Също така извърши серия от тестове на балистични ракети в нарушение на санкциите на ООН.

Нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея е може би най-сериозното предизвикателство за сигурността, пред което се изправя Тръмп. Той обеща да предотврати възможността Севера да успее да удари САЩ с ядрена ракета и каза, че всички опции са на масата, включително военни удари.


Подкрепи Economic.bg