Шарапова изгърмя с допинг

Руската тенисистка е използвала забранен медикамент

Шарапова изгърмя с допинг
3809 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Бившата номер 1 в женския тенис и носителка на 5 титли от Големия шлем Мария Шарапова съобщи, че е дала положителна допинг проба.

Тенисистката свика извънредна пресконференция в Лос Анджелис тази вечер, като предварителните информации бяха, че има да съобщи нещо важно. Това породи редица спекулации, като тази, че рускинята смята да обяви край на състезателната си кариера. Новината обаче се оказа друга.

„Преди няколко дни получих съобщение от ITF (Международната федерация по тенис, б.р.), че направената ми допинг проба на Australian Open се е оказала положителна“, обяви тя.

Шарапова обясни, че от дълги години приема лекарство, наречено Милдронат. То не е било в списъците със забранени вещества и тя го е използвала напълно легално.

Рускинята е страдала от липса на магнезий, а има и генетична предразположеност към диабет. Благодарение на лекарството се е чувствала по-добре и го е използвала редовно.

От началото на тази година обаче медикаментът влиза в забранителните списъци. Без да е наясно с това, Шарапова е продължила да го приема. Потвърди го и самата тя.

На 22 декември рускинята е получила писмо от WADA (Световната антидопингова асоциация, б.р.), с обновените лекарства, които не могат да се използват, и тя призна, че не е прочела списъка. Тази небрежност на практика я е забъркала в последвалия допинг скандал.

Топ тенисистката пое пълна отговорност за случилото се.

„През цялата си кариера съм била винаги открита и откровена. Направих огромна грешка. Разочаровах феновете си, разочаровах спорта, който играя и обичам от 4-годишна. Знам, че ще има последствия. Аз трябва да поема отговорността, защото това е моето тяло. Важно е да имаш добър екип около себе си, но в края на краищата, всичко е около теб“, сподели тя.

Все още не е ясно какво наказание ще получи тенисистката и какво ще стане с кариерата й оттук нататък. „Нямам представа какво ще се случи. Получих писмото само преди няколко дни, и ще работя съвместно с ITF. Всичко зависи от процеса, обясни тя.

Шарапова бе категорична, че на този етап няма никакво намерение да се оттегля от професионалния тенис. „Не искам кариерата ми да приключи по този начин, и се надявам да мога отново да играя. Със сигурност, когато реша да се откажа, няма да го направя тук, в центъра на Лос Анжелис“, посочи рускинята.

Подкрепи Economic.bg