Шефът на Nissan е арестуван в Япония за финансови измами

Акциите на компанията претърпяха крах след новината

Шефът на Nissan е арестуван в Япония за финансови измами

Снимка: Nissan Motor

Председателят на Nissan Motor Co. Карлос Гон е арестуван от прокурори в Токио за предполагаеми финансови нарушения в Япония, съобщи в понеделник вестник "Асахи". Вестникът съобщава на своя уебсайт, че Гон, който е и председател и главен изпълнителен директор на френската Renault, е заподозрян, че е отчитал по-ниски доходи с цел укриване на данъци.

Той се е  съгласил да говори доброволно с прокурорите, допълва Ройтерс. За ареста потвърждава днес и най-големият японски вестник "Йопмиури".

Говорител на Nissan каза, че компанията извършва проверки на информацията. Говорителите на Renault и на обединението Renault-Nissan-Mitsubishi засега не са коментирали новината.

Общественият телевизионен оператор NHK съобщи, че Гон е бил разпитван относно съмнения за финансови нарушения. Токийската окръжна прокуратура отказа да коментира.

Акциите на Renault паднаха рязко на борсата в Париж с 5,5% в ранната сесия, превръщайки се в най-лошо представящите се книжа днес в Европа.

Гон, един от малцината чуждестранни висши ръководители на компании в Япония, е добре приеман там,тъй като се счита, че е спасил Nissan от банкрут.

Роден в Бразилия, с ливанско потекло и френски гражданин, той започва кариерата си в Michelin във Франция и се премества в Renault. Той се присъединява към Nissan през 1999 г., след като Renault купи контролен пакет и стана главен изпълнителен директор на компанията през 2001 г.

Коментари: 0