Shell си поставя краткосрочни цели за намаляване на въглеродния отпечатък

Бонусите на ръководството ще зависят от изпълнението на мерките

Shell си поставя краткосрочни цели за намаляване на въглеродния отпечатък
Британско-холандската енергийна компания Shell планира да определи краткосрочни цели за намаляване на въглеродния си отпечатък. Решението бе прието след нарастващ натиск от страна на инвеститорите в дружеството.

BP и Total вече определиха краткосрочни цели. Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Беурд обаче досега се противопоставяше на поставянето на нови цели, коментирайки, че ще бъде "безумно" да изложи Shell на подобни предизвикателства.

Но след дискусии с инвеститорите англо-холандският гигант заяви, че от 2020 г. насам ще определя от 3- до 5-годишни цели всяка година, които ще включват норми за все по-малък въглероден отпечатък.

Акционерите критикуват Shell, че миналата година си поставиха дългосрочни "амбиции" да намалят наполовина емисиите въглероден диоксид до 2050 г., но не си представиха краткосрочни цели за изпълнението на тези амбиции.

Shell планира и промяна в политиката си за възнаграждения на ръководителите, обвързвайки бонусите за ръководството с постигнатите цели. Точният процент за управленския екип, чиито бонуси ще зависят от изпълнението на целта за емисиите, все още не е определен, но мярката може да засегне до 1.2 хил. души. Този въпрос ще бъде решен при гласуване от акционерите през 2020 г.

„Ние предприемаме важни стъпки към превръщане на амбицията ни да намалим въглеродния отпечатък в реалност чрез определяне на краткосрочни цели", каза Бен ван Беурден в изявление.

Този ход идва, когато лидерите на 30 държави се срещат в Полша за конференция, организирана от Организацията на обединените нации COP24, която ще очертае правила за прилагането на Парижкото споразумение за климата през 2015 г.
Коментари: 0