Shell влага $11 млрд. в нов комбинат в Ирак

Комплексът Нибрас ще направи страната най-големия производител на нефтопродукти в Близкия изток

Shell влага $11 млрд. в нов комбинат в Ирак

От Royal Dutch Shell са подписали споразумение с Ирак на стойност 11 млрд. щатски долара, според което те ще изградят завод за нефтохимикали и петролни продукти, който ще се намира в Басра, съобщи вчера министърът на промишлеността Насер Ал-Есави, цитиран от Reuters.

Ал-Есави заяви на пресконференция в Багдад, че комплекса се очаква да бъде готов в рамките на 5-6 години, а с негова помощ Ирак ще се превърне в най-големия нефтохимичен производител в Близкия изток.

„Комплексът Нибрас ще бъде една от най-големите чуждестранни инвестиции в Ирак и същевременно най-перспективната разработка в нефтохимическия сектор в Близкия изток“, заяви Насер Ал-Есави и изрази надеждата си, че той ще бъде стартиран в най-скоро време.

От своя страна пък говорител на Shell заяви, че Ирак са дали разрешение за осъществяването на проекта още на 13 януари тази година, но допълнителните уточнения и подробностите около него са наложили оповестяването му за по-късен етап.

Shell работи с иракските министерства на промишлеността , нефта и транспорта, за да се разработи съвместен инвестиционен модел за осъществяване на нефтохимически производствен комплекс от световно ниво, в който ще се използва метода на каталитичен крекинг. Той ще се намира в южната част на Ирак“, добавиха още от холандската компания.

Shell е една от най-големите петролни компании, които оперират в южната част на Ирак. Те работят на нефтените находища Меджнун и също така имат съвместно предприятие с Basrah gas company.

Коментари: 0