„Шишеджам“ ще доставя анти-ковид чаши в българските болници

Здравния министър Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев са обещали бързо одобрение в Европа на иновацията

„Шишеджам“ ще доставя анти-ковид чаши в българските болници

Снимка: Министерство на икономиката

5864 ~ 1 мин. четене

Турската компания за производство на стъкло „Шишеджам“ се е разбрала със здравния министър проф. Костадин Ангелов, колегата му от икономическото ведомство Лъчезар Борисов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да доставя в българските болници анти-ковид чаши. Гръмката новина обаче се съобщава от Министерството на икономиката преди тази иновация да е получила одобрение от европейски лаборатории.

От съобщение става ясно, че фирмата ще полага специално покритие върху стъклените си чаши, но без да се посочва какво. Тепърва иновативните чаши ще се изпитват и сертифицират в Европа. Фирмата обаче е получила обещание от българските власти, че ще ѝ помогнат да се сдобие с одобренията по-бързо.

В съобщението се посочва, че засега има такива от две турски лаборатории.

Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, не само да продава в България. Но и това ще се случи едва след сертифициране в европейски лаборатории.

От компанията са обсъдили с министъра на икономиката и плановете им за нова инвестиция в България на стойност 25 млн. евро.

Представителите на „Шишеджам“ са имали работна среща и с министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че преди близо месец премиерът беше на посещение в комплекса, където се намира фабриката. Още тогава представители на „Шишеджам“ му разказаха за продукта със специално покритие срещу разпространението на Covid-19 и му обясниха, че той запазва анти-ковид свойствата си до 1000 измивания. Тогава представител на дружеството сподели, че му връчва искания за съдействие при комуникацията със Здравното министерство. „Ще ви свържа със здравния министър“, обеща тогава премиерът Борисов.

Подкрепи Economic.bg