Шойбле: Brexit ще навреди на глобалната икономика

„Великобритания е силен партньор и ако тя се оттегли, то това ще отслаби Европа\", смята той

Шойбле: Brexit ще навреди на глобалната икономика
228 ~ 1 мин. четене

Излизането на Великобритания от ЕС в резултат на референдума за бъдещето на страната в общността не е в ничий интерес, а и ще „отрови Великобритания, континентална Европа и цялата глобална икономика“. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за BBC.

„Великобритания е силен партньор и ако тя се оттегли, то това ще отслаби Европа. А и не смятам, че това е в британски интерес. Разбира се, ако решението се окаже отрицателно, то ние няма да скръстим ръце, а ще продължим да се борим за по-добро, пише агенция "Фокус".

Да предположим, че резултатът от референдума е именно такъв. И тогава ще водим дългогодишни и трудни преговори, които ще са много сложни и са ЕС. И с течение на годините ще възникне такава незащитеност, която ще отрови и Великобритания, и континентална Европа и цялата глобална икономика“, смята Шойбле.

Преди дни Министрите на финансите на Г20 също заявиха, че са разтревожени от шока, който може да настъпи за световната икономика след излизането на Великобритания от ЕС. Евентуалният шок от напускането на съюза от Обединеното кралство може да настъпи веднага и това е един от рисковете, надвиснали над съживяването на глобалната икономика.

Подкрепи Economic.bg