Вятърната енергия в Шотландия може да захрани два пъти нуждите на домакинствата

До 2030 г. половината енергия в страната ще е от ВЕИ

Вятърната енергия в Шотландия може да захрани два пъти нуждите на домакинствата

Снимка: Pixabay

Ветрогенераторите в Шотландия са генерирали 9313 320 мегаватчаса между януари и юни 2019 г., съобщи WWF Шотландия в понеделник.

Цифрите, предоставени от WeatherEnergy, означават, че шотландският вятър е генерирал достатъчно електроенергия, за да захранва еквивалента на 4,47 милиона домакинства за шест месеца. Това е почти два пъти повече от броя на домакинствата в Шотландия, според WWF Шотландия.

"Всички страни се възползват от по-чистата енергия и климата," каза Робин Паркър, мениджър по въпросите на климата и енергийната политика в WWF Шотландия.

"Тези цифри показват, че използването на изобилието на шотландския вятър може да осигури чиста, зелена електроенергия за милиони домове не само в Шотландия, но и в Англия", добави Паркър.

До 2030 г. шотландското правителство заявява, че иска да произвежда половината от енергията на страната от възобновяеми източници. Страната се е насочила и към "почти напълно" декарбонизирана енергийна система до 2050 година.

Като цяло Европа е дом на някои от най-амбициозните проекти за вятърна енергия в света. През септември 2018 г. бе официалното откриване на ветрогенератора Walney Extension Offshore в Ирландско море. С общ капацитет от 659 MW, понастоящем той е най-големият експлоатационен вятърен парк в света и може да захранва близо 600 000 жилища в САЩ, според датския енергиен бизнес Orsted.
Коментари: 0