Шотландия се подготвя за отделяне от Великобритания

Независимостта ще има своите предизвикателства, както и възможности, заяви лидерът на страната

Шотландия се подготвя за отделяне от Великобритания

Днес шотландският лидер Никола Стърджън заяви, че ще започне подготовката по отделянето на Шотландия от Великобритания, за да се запази възможността за независимост след гласуването на 23 юни в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз, пише Huffingtonpost.

Въпреки че Великобритания гласува за прекратяването на членството й в ЕС на референдума, шотландските избиратели категорично подкрепиха оставането в Общността и отново върнаха дебата за бъдещето Шотландия като съставна нация на Обединеното кралство.

Стърджън отново изложи позицията, че нов референдум за независимост макар и само две години след като шотландските избиратели гласуваха против, трябва да остане като възможен вариант в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

Независимостта може да предложи на Шотландия по-голяма стабилност, докато останалата част от Великобритания е изправена пред катаклизъм, след като миналия месец резултатът бе да напуснат ЕС, каза още първият министър на Шотландия.

Признавайки, че независимостта не е просто решение, след като Шотландия гласува с 62%, за да остане в рамките на ЕС, тя каза: "Не се преструвам, че възможността за независимост ще бъде ясна. Тя ще донесе своите предизвикателства, както и възможности.”

Перспективата за Великобритания е несигурност, катаклизми и непредсказуемост. "При тези обстоятелства може да се окаже, че вариантът, който ни предлага най-голяма сигурност, стабилност и максимален контрол върху съдбата ни, е независимостта", обясни още тя, цитирана от TheGuardian.

Стърджън изрази опасения, че условията по Brexit може да се окажат неблагоприятни за страната й. Според нея има признаци, че Обединеното кралство върви към "твърд", а не към "мек" изход или "бъдеще извън единния пазар и само с ограничен достъп и със значителни ограничения върху свободното движение".

Коментари: 0