Ще консултираме Куба за преструктурирането на държавни предприятия

Българска фирма ще подменя водопроводите на Стара Хавана

Ще консултираме Куба за преструктурирането на държавни предприятия

Куба иска български специалисти да консултират страната в процеса на преструктуриране на държавните предприятия. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със заместник-председателя на Министерския съвет на Куба и министър на икономиката и планирането Марино Мурийо Хорхе по време на посещението на българската делегация в Хавана, предава Министерсво на икономиката.

По време на посещението българската фирма „Строителна механизация” подписа меморандум за стартиране на проект за подмяна на водопроводите на Стара Хавана. Според споразумението българската фирма ще изпрати свой екип от специалисти по рехабилитация на тръбопроводи по безизкопна технология и ще направи пилотен проект в Стария град на кубинската столица.

В рамките на срещата кубинският министър запозна българския си колега с програмата на кубинското правителство за поетапни реформи в страната. Те включват по-голяма независимост на частния сектор и преструктуриране на държавните предприятия за постигане на по-висока ефективност.

В отговор Лукарски изрази готовност страната ни да помогне с експертиза процеса на преструктуриране на кубинската икономика. Според него приватизацията в страната ни е изиграла своята роля и благодарение на нея голяма част от държавните предприятия са преминали в частни ръце и се развиват добре, а неефективните дружества са закрити.

Коментари: 0