еSIM картите ще се вграждат в телефоните от 2019 г.

В момента технологията се използва в някои смарт устройства

еSIM картите ще се вграждат в телефоните от 2019 г.
3077 ~ 2 мин. четене
Въпреки първоначалния шум около вградените SIM карти (eSIM), проучване на IHS Mrkit сочи, че топ производителите като Apple, Samsung и Huawei ще започнат да ги предлагат в своите смартфони едва през 2019 г.
Прогнозите са, че eSIM първо ще започне да се използва тестово от по-второстепенни доставчици на мобилни технологии. Това стана ясно от думите на анализатора Дон Тайт, цитиран от FierceWireless.
В момента тази технология изобщо не е достъпна за мобилни телефони, но се среща при някои смарт устройства и в iPad Pro на Apple.
През 2016 г. Microsoft обяви, че ще започне да поддържа eSIM технологията. Компанията обедини сили с Gemalto с идеята да внедрят вградената SIM технология в устройства с Windows 10, но плановете им не се развиха благополучно.
По думите Тайт, пазарът на eSIM ще нараства значително през следващите години. Ако през 2016 г. броят на устройствата с такава технология е 108.9 милиона, то през 2021 г. се очаква да достигнат 986 милиона.
Първоначалният растеж се дължи на преносими устройства и потребителска електроника, влизащи в сферата на Интернет на нещата (IoT). Основната причина eSIM да не се внедрява все още в смартфоните е, че може да доведе до влошаване на отношенията с мобилните оператори.
Характерно за еSIM картата е, че тя е вградена в устройството и не може да се вади. Технологията позволява на потребителя да се свърже към глобалната мрежа, без да се налага да закупува отделна SIM карта. Ползите от eSIM са свързани с цялостното подобряване потребителските нужди, като дава на хората по-голяма гъвкавост, улеснява прехода от един мобилен оператор към друг и като цяло увеличава броя на свързаните устройства.
За мрежовите оператори пък това ще доведе до намаляване на разходите за обработка на SIM карти, а за доставчиците на SIM карти може да означава достъп до нови пазарни възможности в интернет, свързаните устройства и автомобили. Все пак сменяемата SIM карта няма да изчезне толкова бързо, но значението ѝ ще намалява с течение на времето.
Засега нито една от топ производителите на мобилни телефони не дава подробности около плановете си за внедряването на новата технология в смартфони.
Подкрепи Economic.bg