Шведската Klarna стана най-големият финтех стартъп в Европа

Компанията вече има 60 милиона потребители по света

Шведската Klarna стана най-големият финтех стартъп в Европа
4865 ~ 2 мин. четене
Klarna, шведската компания за разплащания с модел „Пазарувайте сега, плащайте по-късно“, се превърна в най-голямата частна финтех компания в Европа, след като нов кръг от инвеститорско финансиране увеличи стойността й до $5,5 милиарда (£4,5 милиарда).

Оценката идва, след като стартъпът събра 460 млн. долара от инвеститори, водени от базираната в Силициевата долина Dragoneer, заедно с други, включително BlackRock и Commonwealth Bank of Australia.

Това прави Klarna, която има рапъра Snoop Dogg сред своите акционери, най-големият частен финтех стартъп в Европа и шестият по големина в света.

Фирмата се превърна в един от успешните нови играчи в сектора на плащанията, считани като алтернатива на кредитните карти, и позволява на потребителите да пазаруват сега и да плащат по-късно, еднократно или на вноски, и без лихва за повечето артикули, стига да плащат навреме. През приложението й може да се пазарува наред с кредитни, дебитни или PayPal опции, сред повече от 130 000 търговци на дребно, включително JD Sports, Topshop и Asos.

След пускането си през 2005 г., Klarna придоби популярност сред т.нар. поколение милениали и Generation Z - родени след средата на 90-те - които искат да пазаруват преди заплащане, но или нямат, или биха искали да избегнат, формална кредитна линия.

Компанията вече има 60 милиона потребители по целия свят и с 1 милион транзакции, обработвани на ден онлайн и в магазина, Klarna казва, че е на път да направи 1 млрд. долара годишни приходи. Компанията начислява такси на търговци и клиенти, които не успеят да плащат навреме.

Klarna, която е със седалище в Стокхолм, заяви, че ще използва новото финансиране за по-нататъшно разширяване в САЩ, където си партнира с над 3000 компании, включително Toms, Sonos и Superdry. Потребителската й база в САЩ нараства с годишен темп от 6 милиона годишно.

Компанията обяви и ексклузивно партньорство с Commonwealth Bank of Australia, което ще й помогне да пробие на пазарите в Австралия и Нова Зеландия. Klarna си осигури собствен банков лиценз в Европа през 2017 година.

Компанията казва, че гъвкавите плащания помагат за засилване на продажбите на нейните търговски партньори. Онези, които приемат плащания на четири вноски, отбелязват 68% увеличение на размера на средните си поръчки, а потребителите завършват по-често пазаруването.

Търговците, които вече работят с шведския стартъп, включват H&M, Ikea, Nike, AliExpress, Sephora, Zara и Agent Provocateur, а Klarna заяви, че още 1000 са в процес на включване.


Подкрепи Economic.bg