Швейцарското село, което иска да се превърне в хотел

Проект иска да съживи района и да го направи привлекателен за туристите

Швейцарското село, което иска да се превърне в хотел

Снимка: Wikipedia

1404 ~ 2 мин. четене
Малкото планинско селце Корипо, разположено по зелените склонове на долината на Верзаска в южната част на Швейцария, изглежда като от приказките. Но тук, в най-малката община в Швейцария, гражданите са изправени пред сурова реалност. Процъфтяващата някога земеделска общност от около 300 души днес е намаляла до 12 души, от които 11 са над 65 години. В момента единствената икономическа дейност в града е местната остерия - селски ресторант.

Тук, в италианско-говорещата част на Швейцария, недалеч от Локарно, сградите, построени от местен гранит от Тичино, са до голяма степен недокоснати от векове. А селото е обречено да се превърне в призрачно, разказва Си Ен Ен.

Все пак не всичко е изгубено. Местната Fondazione Corippo 1975 е намерила иновативен начин да спаси селото: Корипо ще стане първият "алберго дифузо" в страната по италиански модел, или разпръснат хотел.

По този модел, който вече е доказано успешен в Италия, около 30 от 70-те датиращи от векове сгради в селото трябва да бъдат превърнати в ваканционни вили и хотелски стаи.

Това, казва Фабио Джакомаци, архитект и президент на фондацията, ще даде на посетителите "шанс да преживеят много специален престой в истинско селце, което остава практически същото от 1800 г. насам".

Освен да се потопят в атмосферата на автентично село от региона Тичино, гостите ще могат да се разходят из района, да посетят културни забележителности и да се насладят на местната гастрономия.
Нещата вече започват да се случват.

Първата къща, двустайната Casa Arcotti, отвори за гости в края на юли 2018 г., а хотелът трябва да отвори за Великден през 2020 г.

Планът за възстановяване на селото на стойност около 6,5 милиона долара, предвижда и разширяването и обновяването на ресторанта, който да обслужва хотела, но да бъде и приемна и място за срещи.

Площадите пред сградата на общината и църквата ще бъдат превърнати в модерни обществени пространства на открито, а за обновяване са предвидени и мелница, пекарна и стая за сушене на кестени. 

Има и планове за озеленяване и възраждане на козевъдството, както и отглеждането на ръж, коноп и кестенови дървета.

Пълното финансиране за проекта все още не е осигурено, но през август 2018 г. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че досега са били отпуснати 2,7 милиона долара чрез публично финансиране, както и чрез банкови заеми.

Има много силен международен интерес към проекта, като посетителите искат да се потопят в живота на швейцарското село.

А през 2017 г. проектът спечели награда на швейцарската хотелска и ресторантска асоциация за иновации.

Съществуват обаче и някои въпросителни за осъществимостта на проекта.

С такова малко и застаряващо население, има относително малко хора, които да посрещат туристите. 

Изразяват се опасения дали усилията трябва да бъдат фокусирани върху справянето с инфраструктурни проблеми като лошото водоснабдяване, вместо да се привличат туристи.

Джакомаци казва, че концепцията на село-хотел може да увеличи броя на жителите.

"Надяваме се, че някои млади семейства ще видят възможност да поемат управлението и да се установят в Корипо", казва той.

Планът също така предвижда да се привлекат в района и търговци и занаятчии, за да съживи отново селото.
Подкрепи Economic.bg