Siemens ще съкрати над 10 хил. служители

Компанията иска да освободи парични средства за нови инвестиции

Siemens ще съкрати над 10 хил. служители

Снимка: БТА

Германският производител на индустриално оборудване Siemens обяви, че ще съкрати над 10 хил. служители, пише Associated Press. Причината е 5-процентен спад в нетната печалба на компанията за първото тримесечие на годината и необходимо за прекратяване на негативната тенденция преструктуриране на дейностите.

Чрез съкращенията Siemens иска да освободи паричен капитал, който би ѝ дал „повече предприемаческа свобода“ в сферата на производството на енергийни турбини. Компанията обаче планира да компенсира уволняването на 10 400 души, като до 2023 г. създаде 20.5 хил. нови работни места.

Днес  германският производител отчете, че през първите три месеца на 2019 г. е генерирал 1.92 млрд. евро нетна печалба. Това е по-малко в сравнение с 2.02 млрд. нетна печалба през първото тримесечие на 2018 г., когато приходите бяха увеличени с 900 млн. евро благодарение на трансфер на акции.

Reuters обяснява, че преструктурирането на компанията цели разделяне и ограничаване на дейността на затруднените финансово енергийно и газово подразделения. Причината е, че ръстът в употребата на възобновяеми енергийни източници повишава търсенето на турбини.

Коментари: 0