Силното представяне на технологичните гиганти освежи борсите

Технологичният индекс записа рекордно завършване на търговската сесия и напредна с 0.7% до 7606.46 пункта

Силното представяне на технологичните гиганти освежи борсите

Снимка: Pixabay

В понеделник търговията на световните борси изпрати основните индекси на зелена територия. Рекордно затваряне от 12 март насам имаше за индекса Nasdaq, благодарение на доброто представяне на компаниите Apple и Amazon, чиито акции поскъпнаха съответно с 0.8% и 1.5%. Технологичният индекс записа рекордно завършване на търговската сесия и напредна с 0.7% до 7606.46 пункта. Не трябва да се пренебрегва и рекордното поскъпване на Microsoft с 0.9 процента, след като съобщиха, че придобиват компанията за софтуерно програмиране GitHub за $7.5 млрд. Индексът Dow Jones завърши деня с 178.48 пункта по-високо до 24813.69, докато S&P 500 се изкачи с почти половин процент до 2746.86, за което помогна поскъпването на компаниите от технологичния сектор. 

Позитивните настроения бяха обхванали и континента Европа, където силно представяне направиха секторът на комуналните услуги, който се повиши с 1.4%. Няма как да не споменем поскъпването на френския превозвач Air France-KLM, който добави 5.5 на сто към стойността си. За деня бенчмаркът на европейските пазари DAX  се повиши с повече от 1/3 от процента до 12770.75 пункта, докато FTSE 100 напредна с 0.51% до 7741.29 пункта. През изминалия ден цената на златото продължи да поевтинява до 1293.12 долара за тройунция, вследствие на силния долар, докато среброто успя да завърши деня на печалба от 0.05% при цена $16.42. Високото производство на петрол от страна на САЩ продължи да сваля цената на суровината до 64.98 долара за барел, докато сорта Брент поевтиня с 1.68% до $75.34.

Акценти днес: Икономически данни

Във вторник ще бъде публикувано изследване за сектора на услугите в Германия, еврозоната, Великобритания и САЩ което се очаква да покаже покачване на индекса във Великобритания до 53.9 спрямо стойностите от предходния период, който бяха 52.8. За останалите страни се прогнозира запазване на стойностите. Ако излязат по-високи от очакваните това ще окаже положителен ефект върху местната икономика и валута, докато по-лошите данни ще имат негативен ефект.

Ambarella - Дневна

Технологичната компания се движи в широк рейндж между нивата 45 – 67 от 2016 година насам, като липсата на устойчив тренд дава възможност за търговия между границите на рейнджа. Близостта на цената на акциите до нивото на подкрепа насочва вниманието ни към сигнал за покупка, при пробив над локалния низходящ канал. Това трябва да активира купувачите, който да покачат цената до нивото на съпротива около $55, като следващата цел е горната граница на рейнджа. За потвърждение на сигнала ще изчакаме възходящо пресичане на индикатора MACD.

USD/CAD – Дневна

След лекото забавяне на възходящото движение на валутната двойка USD/CAD очакваме поскъпване на щатската валута, което да изпрати котировките до линията на съпротива около 1.31. На дневна графика индикаторът Стохастик образува сигнал за покупка, но ще изчакаме потвърждение за вход при поскъпване над 1.2965. Пробив под долната граница на канала би  преустановило прогнозата ни за възстановяване на покачването.

XAU/USD – Дневна

Цената на златото записа пореден ден на загуба, след като формираната дивергенция оказва силен натиск върху ценния метал, заедно с линията на съпротива. Последния трети връх от обръщащата формация, който се образува от индикатора Стохастик дава сигнал за продажба, при който очакваме пробив под локалния минимум при 1280 долара за тройунция.

DAX – Дневна 

Покачването на немския индекс не успя да тества историческия максимум, което показва, че пазарът не е готов да възстанови основния тренд. Последвалият рязък спад ни подготвя за нови разпродажби, като сигнал за скъсяване на индекса е пробив под 50 периодната средна с цел достигане на стойности малко под 12000 пункта.

...

Коментари: 0