Симеон Сакскобургготски настоява, че имотите са си царски

Постът градоначалник на София от времето на дядо ми е трамплин към властта, коментира той за ексбодигарда си Бойко Борисов

За мемоарите и не само

Симеон Сакскобургготски настоява, че имотите са си царски
Автор: Николай Марченко

Няма съмнение, че имотите са наши. Така бившият премиер и цар Н.В. Симеон II Сакскобургготски коментира в своето интервю за предаването „120 Минути“ на bTV подновеното дело за имотите на семейството му.

Той припомни, че Царското семейство разполага с документация за тях. „През 1946 година ни дадоха документи за нашите имоти. Една година по-късно ги одържавиха. Добре, как държавата взема нещо, което си е нейно?“, попита той реторичнo водещия Светослав Иванов.

Попитан дали вярва в българското правосъдие, Неговото величество отговори, че "това е един много деликатен въпрос". Царят припомни, че през 1998 г. в разгара на реституцията семейството му е получило всички документи за абсолютно същите имоти. С това по думите на бившия лидер на НДСВ въпросът бил решен, като сега се повдига отново. "Нямам обяснение защо. Няма да коментирам, защото върви дело“, каза той.

В отговор на въпроса как ще коментира политическата кариера на бившия си телохранител Бойко Борисов, Сакскобургготски разказа, че още дядо му навремето го бил "открехнал“, че постът градоначалник на София е "трамплин към управлението на държавата".  

Царят не крие, че приема разговорите за връщането си в България "на емоции". Той разказа на водещия в интервю от Врана, че "връщането в България беше една мечта". "Аз реших да поизчакам, не съм превърженик на прибързани действия", коментира той относно дългоочакваното завръщане в страната. 

Сакскобургготски призна пред Светослав Иванов, че от първия си ден в България най-добре си спомня не "овациите из София", а момента, когато "колесникът на самолета опря пистата, докосна българската земя". 


Коментари: 0