Синоптиците в САЩ се притесняват от 5G

Навлизането на новото поколение комуникации може да наруши спътниковите сигнали, алармират те

Синоптиците в САЩ се притесняват от 5G

Снимка: БТА

Сигнали от спътници, носещи информация за времето, може да бъдат прекъснати от 5G мобилните мрежи, предупредиха американски метеоролози, цитирани от BBC. Синоптиците в САЩ са изразявали опасения за нарушаване на радиовръзката заради 5G и преди, но сега група научни органи са пратили писмо до Федералната  комисия по комуникациите (FCC). 

В него се посочва „дълбоката загриженост“ на метеоролозите по въпроса.  Те настояват търга за радиочестотния спектър да се забави. 

Според тях смущенията от засилената комуникационна дейност при 5G мрежите може да забави докладването на важна информация за времето до хората – например при урагани и други природни бедствия. За опасността алармират Американският геофизичен съюз, Американското метеорологично общество и Националната метеорологична асоциация.

Те настояват, че метеорологичните мрежи, на които разчитат, са от съществено значение за обществената безопасност и научните изследвания. „Загубата на секунди може да се окаже разликата между безопасността и сериозния риск за живота и имуществото“, се казва в писмото. 

Сателитите предават изображения до метеоролозите на Земята, като изпращат и данни, събрани от хиляди наземни сензори. Друга организация – Lidago Network, обаче иска да използва същия спектър (от 1,675 до 1,680 MHz) за целите на 5G. 

В свое писмо до FCC компанията настоява, че ако се забрани използването на следващото поколение комуникации в тази честотна лента, това ще доведе до неефективно разпределение на този първи и по-нисък спектър – нещо, което САЩ не можели да си позволят, предвид че опитват да спечелят 5G състезание. 

Според фирмата решението е метеоролозите да започнат да теглят данни за времето чрез интернет. Според научните организации обаче въпросните методи са твърде бавни. 
Коментари: 0