Сирия прогони Ислямска държава от „Замъка на Палмира“

Сирийската армия нанесе огромни щети върху джихадистите

Сирия прогони Ислямска държава от „Замъка на Палмира“
3830 ~ 1 мин. четене

Сирийските войски успяха да отвоюват обратно част от град Палмира. Заедно с присъдружните бойци от паравоенното формирование „Соколите на пустинята“, те са прогонили джихадистите от защитната крепост на древния град, съобщи сирийската държавна телевизия.

„Нашите въоръжени сили, в сътрудничество с народните отбранителни сили, взеха контрол върху древната защитна крепост на Палмира, след като причиниха многобройни загуби в редиците на ДАЕШ”, се посочва в съобщението.

Уточнява се, че сирийската армия и "Соколите на пустинята" са възстановили контрола върху "Замъка на Палмира". Военният успех е част от операцията за отвоюването на Палмира от джихадистите. Това се случва близо година, след като те превзеха древния град.

Сирийските войски навлязоха в Палмира вчера. В началото на този месец армията, подпомагана от руски бойни самолети, предприе офанзива за освобождаване на града.  

Още с падането на града ДАЕШ започна да унищожава изключително ценни древни паметници и да извършва масови екзекуции на жители на "Перлата на пустинята", както е известен градът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде News.

Подкрепи Economic.bg