Сирия прогони Ислямска държава от „Замъка на Палмира“

Сирийската армия нанесе огромни щети върху джихадистите

Сирия прогони Ислямска държава от „Замъка на Палмира“

Сирийските войски успяха да отвоюват обратно част от град Палмира. Заедно с присъдружните бойци от паравоенното формирование „Соколите на пустинята“, те са прогонили джихадистите от защитната крепост на древния град, съобщи сирийската държавна телевизия.

„Нашите въоръжени сили, в сътрудничество с народните отбранителни сили, взеха контрол върху древната защитна крепост на Палмира, след като причиниха многобройни загуби в редиците на ДАЕШ”, се посочва в съобщението.

Уточнява се, че сирийската армия и "Соколите на пустинята" са възстановили контрола върху "Замъка на Палмира". Военният успех е част от операцията за отвоюването на Палмира от джихадистите. Това се случва близо година, след като те превзеха древния град.

Сирийските войски навлязоха в Палмира вчера. В началото на този месец армията, подпомагана от руски бойни самолети, предприе офанзива за освобождаване на града.  

Още с падането на града ДАЕШ започна да унищожава изключително ценни древни паметници и да извършва масови екзекуции на жители на "Перлата на пустинята", както е известен градът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде News.

Коментари: 0