Sky прави ново тв и филмово студио в Лондон

Това ще създаде 2000 нови работни места

Sky прави ново тв и филмово студио в Лондон

Снимка: Sky

508 ~ 2 мин. четене
Sky разкри плановете си да изгради филмово студио в холивудски стил в северен Лондон, създавайки повече от 2000 работни места, тъй като компанията за платена телевизия засилва конкуренцията със стрийминг гигантите Netflix и Amazon.

Студиото от 13 хектара (32 акра) ще бъде изградено в Елстрий, точно до Елстрий Студиос, където конкурентът Netflix снима водещия сериал The Crown и ще отвори в началото на 2022 г., при условие че бъде разрешено планирането.

Sky Studios Elstree ще се превърне в европейската продуцентска база за Sky и NBCUniversal, която притежава продуцента на поредицата The Fast and the Furious Universal Studios, тъй като и двете са собственост на американския гигант за платена телевизия Comcast. Sky заяви, че студийният комплекс, който се надява също да се превърне в база за проекти на други компании, ще доведе до изразходване на 3 милиарда паунда за телевизионни и филмови продукции през първите пет години.

Sky харчи около 7 млрд. паунда годишно за програмиране, от правата на Висшата лига до закупуването на шоута като Game of Thrones и оригинални продукции като "Чернобил" и Fortitude. Sky заяви, че възнамерява да удвои сумата, която изразходва за собствени шоута, на около 1 милиард британски лири годишно през следващите пет години.

Sky Studios Elstree ще има 14 сцени, най-малката от които ще е 1800 кв. м, с достатъчно пространство за заснемане на няколко филма и телевизионни предавания едновременно.

По-рано тази година Netflix сключи споразумение за създаване на постоянна продуцентска база в Шепъртън, в която се правят филми като Alien и Mary Poppins Returns. Тази година Netflix изхарчи около 500 млн. долара за шоута и филми във Великобритания. Disney, която наскоро пусна своята стрийминг услуга Disney + на редица международни пазари, си осигури място в Pinewood Studios, дом на Star Wars и поредицата за Джеймс Бонд.
Подкрепи Economic.bg