Слънце с големина на стотинка и охлюв, по-бърз от светлината

Софийският фестивал на науката до неделя ще предизвиква въображението и знанията на посетителите

Слънце с големина на стотинка и охлюв, по-бърз от светлината
2219 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Слънце колкото стотинка и охлюв, движещ се по-бързо от светлината. С тези и други хипотези лекторите на започналия днес Софийски фестивал на науката в "София Тех Парк" предизвикаха въображението на посетителите и обогатиха знанията им. Събитието е организирано от Британския съвет в България под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН).

„Може ли метал да си взаимодейства с вода?“, „А дали металът е експлозив?“, „Горят ли металите?“ и „Има ли метали, меки като фъстъчено масло?“, бяха още от хипотезите, които бяха изказани и на които бе даден отговор.

Ако слънцето е с големината на стотинка, разстоянието до най-близките планети ще е метри, а Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система (след отписването на Плутон), ще е на около 300 км. Докато за истинския космически апарат „Вояджър“ са нужни десетки години да измине цялото разстояние между двата края на Млечния път, за „Вояджър“ от поредицата „Стар Трек“ биха били необходими месеци. Ако обаче една цяла галактика се смали до размерите на монета, то въображаемият „Вояджър“ също би се затруднил и биха му трябвали десетки години да прекоси разстоянието от единия до другия край на галактиката.

Това каза Виктор Данчев, физик в „ЕндуроСат“ и координатор на образователна програма „Космически предизвикателства“, който беше лектор в панела „Мащаби в Космоса“ и който представи новия портал за космическо знание Spaceport.bg. Данчев също така обясни при какви условия един охлюв би могъл да е по-бърз от светлината.

Софийският фестивал на науката продължава до неделя с още много интересни панели с лекции, зони „Направи си сам“ и щандове на различните научни организации и клубове.

Коментари: 0