Словакия дава по 1 млн. евро да се разкрие убийството на журналист

Сумата ще бъде предоставена на всеки, помогнал на разследващите

Словакия дава по 1 млн. евро да се разкрие убийството на журналист

Роберт Фицо

Снимка: БТА

1444 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви награда от един милион евро за всеки, който помогне на властите да разберат кой стои зад убийството на словашки разследващ репортер и неговата приятелка, пише Associated Press. Журналистът и партньорката му бяха намерени мъртви в неделя в дома им.

Президентът Андрей Киска призова за бързо разследване на престъплението. „Трябва да намерим възможно по-скоро извършителите и да гарантираме безопасността на всички журналисти”, каза той в комюнике.

Журналистът Ян Куцияк е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами. Според полицейския началник Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е свързано с работата на Куцияк. "В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът изказва подозрение, че бизнесменът може би прави това, за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен Мариян Кочнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.

Коментари: 0