Иновациите, с които LG изпревари времето си и дори iPhone

Авантюристичният дух на корейския гигант не му помогна да спаси мобилния си бизнес

Иновациите, с които LG изпревари времето си и дори iPhone

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Очаквано, южнокорейският гигант LG каза сбогом на смартфоните с официално обявление, че закрива губещото си мобилно звено. Новината не е изненада, но е повод да погледнем назад към историята на бранда и иновациите, които компанията успя да лансира през годините. Защото технологичният играч всъщност е сред пионерите в бранша.

Връщайки лентата назад, се вижда, че в не чак толкова далечното минало LG е сред топ производителите на смартфони в света. През 2013 г. компанията дори е сред трите най-добри, сочи справка на Strategy Analytics. Оттогава насам обаче устройствата на бранда започват да губят позиции за сметка на конкурентните такива и особено много под все по-осезаемия напор на китайските играчи.

Въпреки това LG невинаги получаваше заслуженото признание, пише GSMArena и дава пример с модела KE850 Prada, който бе обявен през декември 2006 г. Всъщност малцина знаят, че тъкмо това е първият смартфон с капацитивен сензорен екран (бел.р. – високопроводим и чувствителен тъчскрийн, който не изисква натиск, за да отчете допир) и интерфейс, изцяло базиран на докосвания.

Уви, месец по-късно Apple представи първия си iPhone и открадна светлината на прожекторите от Prada. Днес всички сочат американското устройство за онова, което е дало старт на сензорната революция, докато приносът на LG е до голяма степен забравен.

В средата на 2007 г. компанията представи LG KU990 Viewty, първият смартфон, който записва slow-motion видео с до 4-кратно забавяне. Като цяло иновациите на LG често се фокусират върху камерата и не е случайно, че компанията лансира първия телефон, който можеше да записва FullHD видео – това беше LG Optimus 2X (2011 г.).

Същата година пусна един от първите телефони с двойна камера – LG Optimus 3D, макар че 3D модата замря доста бързо. Това се промени през 2016 г., когато бе представен LG G5, снабден с първата двойна камера (с 16MP основен обектив и 8MP с ултраширок ъгъл).

Авантюристичният дух на LG се простира и…

отвъд камерата

Обратно към Optimus 2X – моделът заслужава доза внимание и защото бе първият смартфон с двуядрен процесор, като дори попадна в книгата на Гинес за световни рекорди. LG Optimus 4X HD пък се размина само на месец от това да стане първият четириядрен телефон. Но пък LG Optimus G (2012) бе първият широкодостъпен телефон с новия тогава чипсет Snapdragon S4 Pro на Qualcomm.

LG често изпреварваше времето си и със своите дизайни. LG BL40 New Chocolate (от 2009 г.) е първият телефон с екран с ултрашироко съотношение 21:9 – решение, което по онова време бе осмивано, с след това стана норма.

LG G Flex пък бе първият – макар и минимално – огъващ се телефон в света, което стана възможно благодарение на P-OLED дисплея и уникалната LiPo батерия. G Flex разполага и с уникално самозаздравяващо покритие на гърба, което позволява на драскотините да „заздравеят“ сами.

Това са само част от интересните иновации около LG. И те обаче са достатъчно красноречиви, за да повдигнат въпроса защо компанията не съумя да се възползва от тях. Явно, че и в редиците ѝ не са успели да намерят отговор. Грубата статистика показва, че LG оставя незначителен вакуум на световния пазар, на който имаше едва около 2% дял. Много повече обаче ще липсва иновативният дух на компанията и нейното нестандартно мислене.

Коментари: 0