Снегът отново ни изненада

Хаос и задръствания по АМ „Хемус“ белязаха изминалата нощ

Снегът отново ни изненада
Автор: Илия Лазаров

Първият сняг отново ни изненада. Въпреки предупрежденията на метеоролози и медии, водачи и контролни органи отново не бяха подготвени за снеговалежа. Доказа го и снощната ситуация на магистрала „Хемус“.

Снегът и закъсалите тирове блокираха движението в участък от автомагистралата. Обстановката се усложни и от падналата мъгла и засиления трафик преди почивните дни.

Колони от автомобили се образуваха след изходите на тунелите по магистралата, а тировете останаха отбити, докато обстановката се нормализира.

Заради снеговалежа движението бе затруднено след първия тунел в посока Правец. По пътното платно се натрупа сняг, който не бе непочистен.

На входа на магистралата при Ябланица в посока София движението бе блокирано. Тир препречи пътя и имаше огромно задръстване.

Обстановката между Мездра и Ботевград също се усложни. В капана на първия сняг попаднаха десетки тежкотоварни камиони. В резултат се образува километрична тапа, а напрежението ескалира.

Малцината, които успяха да се измъкнат, търсеха обходни маршрути. В блокадата попадна и снегорин. На места липсваха полицейски екипи, които да регулират движението.

Най-тежко беше положението при прохода Петрохан, където натрупа повече сняг.

Макар и закъсняла, реакция все пак имаше. Общо 25 снегорина работиха по „Хемус” в участъка от София до Ябланица. За улеснение на снегопочистващите машини, тежкотоварните автомобили бяха отбивани в участък от магистралата. След 2-3 часа пътят беше разчистен.

През цялата вечер поетапно се спираше движението в различни участъци, за да бъдат изчистени от снега. Автомобилите временно не се движеха през прохода Троян-Кърнаре, а тежкотоварните коли бяха отбивани в района на Област Монтана. Около 23:00 ч. и там трафикът беше напълно възстановен.

Прогнозата за днес също не е особено оптимистична. Интензивни снеговалежи се очакват в Северозападна България и областите София и Перник. В 5 часа сутринта снежната покривка във Враца и Монтана беше 6 см, а във Видин 10 см. Всеки може да получи информация за актуалната пътна обстановка от безплатното приложение LIMA и на дененощните телефони на АПИ.

От Агенцията уверяват, че имат готовност да се справят със зимната обстановка.

Коментари: 0