София е един от най-евтините градове за чужденци

Най-скъпата столица за чужденци в света е Хонконг

София е един от най-евтините градове за чужденци

София е един от най-евтините градове за чужденци. Българската столица се нарежда на 182-ро място в класация на консултантската компания Mercer за най-скъпите градове в света за чужденци, посочва БиБиСи. И през тази година след София се нареждат столицата на Албания – Тирана, на Сърбия – Белград, на Босна и Херцеговина – Сараево, на Македония – Скопие и на Беларус – Минск.

Тази година първо място заема Хонконг, като изпреварва дългогодишния лидер в класацията – анголската столица Луанда. Години наред тя беше най-скъпият град за чужденците заради високата цена на вносните стоки и добрите и безопасни условия на живот. Тази година обаче Луанда се нарежда на второ място заради спад на местната валута.

Цюрих и Сингапур се нареждат съответно на трето и четвърто място в класацията. Токио се изкачва до пета позиция, следван от Киншаса (Конго), Шанхай, Женева, Нджамена (Чад) и Пекин.

Най-скъпият град от ЕС отново е Лондон, който заема 17-та позиция, следван от европейски градове - Копенхаген (24-то място), Париж (44-то място), Дъблин (47-мо място), Милано (50-то място), Виена (54-то място), Рим (58-мо място). 

На дъното на класацията са Виндхук (Намибия), която миналата година беше предпоследна, Кейптаун (Южна Африка), Бишкек (Киргизстан). Десетте най-евтини градове за чужденци се допълват от Блантайър (Малави), Йоханесбург, Минск, Тунис, Карачи, Габороне и Лусака.

В изследването участват 209 града в света, като се сравняват над 200 критерия като цени на жилища, транспорт, храна, дрехи, забавления и др.

В Европа два европейски града попадат в топ 10 на най-скъпите градове за чужденци – Цюрих под номер 3, следван от Женева на 8-ма позиция.

Коментари: 0