София почти настига Бургас по дигитално управление

Общините бележат значителен напредък в защитата на лични данни с въвеждането на GDPR

София почти настига Бургас по дигитално управление

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
За поредна година Бургас е българската община с най-висок индекс на дигитално управление, следвана от столицата София. Подредбата се запазва и през 2018 г., но от данните на Института за икономическа политика (автор на ежегодното изследване) става ясно, че постепенно разликата помежду им се топи.

Бургас оглавява тазгодишната класация с общ сбор от 55.21 точки. На второ място е София с 54.56 точки. През предходните години обаче разликата в резултатите им е била видимо по-голяма. През 2017 г. например Бургас има 53.52 точки, докато София 50.54, а през предходната 2016 г. съответно – 51.93 за морския град и 45.33 за столицата.

Индексът обхваща пет категории, мерещи основни елементи за електронно управление. Сред тях са показатели като защита на личните данни, използваемост и съдържание на електронната страница на общината, налични е-услуги и гражданско участие.

Индексът проследява представянето на 27-е най-големи общини в страната. Тази година, освен Бургас и София, челната петорка се оформя от Габрово (3-то място с 49.37 точки), Хасково (4-о място с 46.20 точки) и Пловдив (5-о място с 45.14 точки).

От тазгодишното изследване прави впечатление, че с въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) общините значително са повишили нивото на сигурност по този показател. Някои обаче – като Благоевград и Монтана, не са привели системите си в синхрон с изискванията.

Сериозен напредък личи и при възможностите за електронно заплащане на местни данъци и такси, например чрез врадени платформи, виртуален ПОС терминал (какъвто има в София) или външни системи като ePay (както в Търговище).
Коментари: 0