София ще e по-зелен и привлекателен град

По-бързо и качествено обслужване на гражданите и бизнеса се очакват от новия главен архитект на столицата

София ще e по-зелен и привлекателен град

Концепция за развитие на София като зелен и привлекателен град, дигитален архив на проекти и развитие на електронните услуги. Това са част от приоритетите на новоизбрания главен архитект на столицата арх. Здравко Здравков.

Изграждане на качествени трасета на велосипедната мрежа. Не само рисуване на трасета с бои по асфалта, а създаване на една обвързана веломрежа, която осигурява безопасност и придвижване по целия район. Втората стъпка е развитие на градския транспорт със система от интегрирани спирки - такива, които да обвържат всички видове подземен и надземен транспорт. Искам да създам връзки между отделните пространства между парковете. Да бъдат обвързани с пешеходни улици. Да има площадно пространство, връзка, площадно пространство“, обясни Здравков. 

Като едно от най-съществените неща, с които новият архитект смята да се захване, е създаване на Звено за градско и пространствено планиране. Целта на звеното е за организиране за качествено провеждане на конкурсите, съобщава БГНЕС.

„При избора ключова беше публичността и спазването на правилата“, каза от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която представи официално новия главен архитект на столицата.

Сред задачите, които очаква от новия главен архитект, Фандъкова спомена – да предложи такава реформа, която да гарантира на първо място по-бързо и качествено обслужване на гражданите и бизнеса, максимална прозрачност и да създаде механизъм за ефективен диалог с професионалните и гражданските организации.

Самият Здравков заяви, че, според него от полза в бъдещата му работа ще бъде опитът, който има като администратор и като главен архитект на община.

Коментари: 0