София ще инвестира 4 млн. лева в системи за видеонаблюдение

Предвижда се изграждане на системи за сигурност в 66 общински детски градини, както и на централни места в града

София ще инвестира 4 млн. лева в системи за видеонаблюдение
204 ~ 2 мин. четене
„През 2015 г. сме предвидили около 4 млн. лева инвестиции в системата за видеонаблюдение в 101 обекта.“ това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на семинар на тема „София сигурен град“ проведена в правец. Това ще е най-голямата инвестиция в системи за видеонаблюдение досега. Фандъкова заяви, че е започнало изграждането на изнесени центрове, в които екипи ще наблюдават всичко, което се случва на територията на охрняемите обекти. 

През 2015 г. ще бъдат изградени локални системи за видеонаблюдение в район „Студентски” и "Банкя", които ще се наблюдават и от СДВР. Продължава изграждането на оптични трасета и се предвижда внедряване на интелигентни системи за видеонаблюдение. Пилотно ше бъдат въведени сензори за движение на видеонаблюдението в 13 детски градини и училища. Йорданка Фандъкова обясни, че целта на тази функция е при засичане на движение от камерите, да се изпраща сигнал в Центъра за видеонаблюдение. Така освен за осигуряването на спокойствието на децата, тази мярка ще превантира посегателства над общинсата собственост.

Предвижда се изграждане на видеонаблюдение в 66 общински детски заведения, които ще бъдат съсредоточени в районите „Средец”, „Люлин” и „Витоша”. Кметът на София посочи, че системата за наблюдение в Борисовата градина ще бъде разширена и около пространството на НДК също ще бъде изградено видеонаблюдение, като камери ще има и пред самия подлез на централния вход. Още ще бъде изграждено и видеонаблюдение на кръстовището на бул. Черни връх.

До момента системата на Столична община има над 390 обекта, които са включени в системата за видеонаблюдение, от които 240 са училища и детски градини, а 18 са домове за социални услуги. Също така 21 от парковете на територията на общината вече имат изградено видеонаблюдение, приключена е и работата по 3 центъра за видеонаблюдение.
Коментари: 0