София вече разполага със 110 споделени електромобила

Плановете на компанията за споделено пътуване са до края на следващата година те да станат 350

София вече разполага със 110 споделени електромобила

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

С нарастващата тенденция за все по-безшумни и екологични пътувания, по софийските улици вече се движат 110 споделени електромобила. Те са част от платформата за споделено пътуване Spark, която работи в България от края на октомври 2017 г. и предлага на потребителите електромобили, които могат да бъдат взети и оставени в почти всяка точка на столицата. И това се случва само с приложение на мобилния ни телефон.

Услугата стартира с 25 коли, а плановете на компанията са до края на следващата година броят на предлаганите електромобили да надмине 350.

„В момента имамe над 110 електромобила, покриваме много голяма част от територията на града и имаме над 20 хил. регистрирани потребители“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark Bulgaria. “Плановете ни за следващата година са също толкова смели – ще се фокусираме върху изграждането на зарядна инфраструктура и ще разширим сериозно зоните на SPARK и очакваме да утроим автопарка. Крайната цел е покриването на цялата територия на София, обезпечаването на града със зарядна инфраструктура и добавянето на достатъчно електромобили в платформата, за да може SPARK да се затвърди като един от основните начини за градска мобилност в София.“, допълни още той.

Марката на по-голямата част от електромобилите е Volkswagen e-UP – малък, компактен и удобен за градско пътуване. Освен него Spark предлага и три автомобила Nissan NV200. 

Eлектромобилността е сред топ приоритетите на Volkswagen за следващите пет години, като целта на немския производител е да създаде електрически автомобил, който е достъпен за колкото се може повече хора. Затова компанията инвестира средства и усилия в изцяло ново, иновативно електрическо портфолио.
Коментари: 0