Соломон Паси предложи България да постави ултиматум на холандския премиер

Според него липсват конкретни обективни условия за присъединяването към Шенген

Соломон Паси предложи България да постави ултиматум на холандския премиер
3053 ~ 1 мин. четене

България е задължена да влезе в Шенгенското пространство, а Европейският съюз е длъжен да я приеме. Това произтича от договора за членството ни в Блока, подписан на 25 април 2005 г. Това каза в сутрешния блок на bTV бившият външен министър Соломон Паси.

„Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България“, заяви той и добави: „Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите“.

Паси даде за пример стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет. „Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки“, обясни политикът.

Паси посочи, че е позитивно настроен, но според него чисто тактически влизането ни в Еврозоната ще улесни влизането в Шенген. Той добави, че вярва, че българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент.

Подкрепи Economic.bg