Сондата „Озирис-Рекс” достигна астероида „Бену”

NASA постигна нов успех в космическата си програма

Сондата „Озирис-Рекс” достигна астероида „Бену”

Снимка: Facebook

Сондата „Озирис-Рекс” днес достигна астероида „Бену” и отбеляза нов успех за космическата програма на НАСА. На 8 септември автоматичната станция на НАСА "Озирис-Рекс" бе изстреляна към астероида "Бену". Целта е да вземе проба от повърхността на астероида и да я върне на Земята. 

Според учените възрастта на астероида е около 4 и половина милиарда години. По същото време е сформирана и Слънчевата система, затова „Бену” може би е част от разрушена планета.

Български учени също имат участие в мисията, насърчавайки „Озирис-Рекс” да се ориентира сред по-малките астероиди и отломки по своя път и близо до него. Станцията няма да каца върху "Бену", а ще използва специална роботизирана „ръка”, с която се очаква да вземе пробата.

„Озирис-Рекс” ще изстреля струя азотен газ към астероида, за да се откъснат песъчинки и отломки от повърхността, които сондата ще събере и изпрати за анализ. От НАСА очакват това да стане през 2020-2023 г.

Астероидите като „Бену” притежават силата да създават живот, защото носят в себе си органични молекули. Също така обаче притежават и възможността да сеят смърт при унищожителни сблъсъци с други тела в Космоса.

Към момента има вероятност 1 към 4000 Бену да удари Земята през 22 век.

Коментари: 0