Sony влиза в бизнеса със споделени пътувания

Тя ще си сътрудничи с таксиметрови компании за създаването на платформа, базирана на изкуствен интелект

Sony влиза в бизнеса със споделени пътувания

Снимка: Pixabay

696 ~ 2 мин. четене
Sony определено не е първото име, което хрумва на човек, решил да си потърси превоз, но това може и да се промени скоро. По всичко изглежда, че поне в Япония се задава нов играч на пазара на споделени пътувания. Актуална информация на Nikkei сочи, че технологичният гигант влиза в съюз с няколко таксиметрови компании по пътя към създаването на платформа, базирана на изкуствен интелект (AI). 

Идеята на „умната“ система е да координира такситата по-ефективно, уточнява Engadget. Това ще става чрез изучаването на множество показатели като трафик, метеорологични условия и други събития. Така например тя може да предвиди ситуацията и да изпрати цяла „орда“ от шофьори в близост до място, на което се провежда концерт, така че те са готови да поемат хората след края на мероприятието. 

За да осъществи тази си идея, Sony ще си сътрудничи с компаниите Checker Cab, Daiwa Motor Транспорт, Green Cab, Hinomaru Kotsu и Kokusai Motorcars. Не е известно кога системата ще бъде готова, нито дали ще бъде предложена за използване извън Япония. 

Решението на Sony да навлезе на пазара със споделени пътувания изглежда странно на фона на скорошното решение на властите да забранят използването на частни автомобили за превоз на пътници. Това застрашава бизнес модела поне в страната. Идеята обаче е, че стъпката ще даде опорна точка на компанията в бъдеще, когато транспортът стане високо технологичен и автономните коли се превърнат в повсеместно решение. 

Конкуренцията в сектора в страната е налице. Неотдавна стана ясно, че Toyota налива 70 млн. долара в създаването на JapanTaxi и също работи по AI таксиметрова система. Ситуацията е такава, че ако Sony не се включи в началния етап, то рискува да подмине онова, което в бъдеще ще е „горещ пазар“. 
Подкрепи Economic.bg