S&P500 записа най-силния месец януари от 1987 година насам

Водещите индекси бяха подкрепени от нова доза успешни финансови отчети

S&P500 записа най-силния месец януари от 1987 година насам

Снимка: БТА

360 ~ 3 мин. четене
Доброто представяне на американските фондови пазари от сряда продължи и през изминалата сесия, след като водещите индекси бяха подкрепени от нова доза успешни финансови отчети. Фокусът през сесията падна върху печалбите на широкия бенчмарк S&P500, който реализира ръст от 0.86% и по този начин записа най-силния месец януари от 1987 година насам. Технологичният NASDAQ напредна с 1.37%, като единствено Dow Jones приключи с незначително понижение от 15 пункта. В индивидуален план акциите на Facebook и General Electric скочиха с респективно 10.8% и 11.6%, след като двете компании надминаха прогнозираните резултати във финансовите си отчети за Q4 2018. 

С идентични резултати финишираха и европейските индекси, като единствено слабото представяне в банковия сектор ограничи ръстовете. Британският FTSE100 отново поведе победителите с 0.39%, следван от френския САС със скок от 0.36%, докато единствено немският DAX се раздели с 0.08% от стойността си. Във фокуса на инвеститорите беше и новината за подготвяното сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, което може да се осъществи до средата на годината. 

Акценти днес: Nonfarm Payrolls – САЩ

Седмицата ще завърши с първия за 2019 година отчет за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ. Информацията ще бъде публикувана в 15:30 часа българско време, като прогнозите са американската икономика да добави 165 000 нови работни места. По същото време Бюрото за национална статистика ще изнесе данни и за промяната в нивото на безработица и почасовото заплащане в страната.

Tesla Inc. – Седмична 

През последната година и половина акцията на Tesla се характеризира с волатилните си движения, като нивата на 200-периодната ЕМА и психологическите $300 се открояват като подкрепа за цената. В момента акцията се намира близо именно до тези нива, като за инвестиция в дългосрочен план смятаме, че покупка може да бъде направена и сега. За по-консервативните инвеститори може да се изчака нов тест на подвижната средна, преди вход в позиция.

GBP/USD – Дневна 

С напредването на преговорите по Brexit британският паунд успя да засили представянето си спрямо щатския долар. Ключов за валутната двойка беше пробивът на 200-дневната подвижна средна, която до момента ограничаваше възходящите движения. Последва класически тест на пробива, който издържа, а това от своя страна приемаме като индикация за силни бичи нагласи на пазара. С оглед волатилността на валутната двойка, при вход в дълга позиция е желателно печалбите да бъдат прибрани около ниво 1.3300. 

Oil US – 8 часова 

През новата година цената на щатския петрол се движи уверено нагоре, като впечатление прави, че всяко силно повишение е последвано от кратка корекция или прибиране на печалбите от инвеститорите. След последното отскачане от подкрепата на възходящата тренд линия и на 50-периодната ЕМА, петролът достигна до нов локален максимум от $55 за барел. Преди вход в дълга позиция е желателно да се изчака понижение до нива около $52.50, от където очакваме суровината да генерира нов възходящ импулс.

Nikkei – 8 часова

С плавни темпове японският индекс се отдалечава от дъното при 19 000 пункта, формирайки възходящ канал на 8-часова графика. Препятствие пред Nikkei за момента се оказва границата от 21 000 пункта, като съпротивата на три пъти е тествана неуспешно. Въпреки това, цената продължава да се придържа в границите на канала, което ни кара да смятаме, че ще последва и четвърти опит за пробив. При успешен такъв, покупка на индекса ще бъде оправдана, а целта ще бъде краткосрочно достигане до ниво 22 500. 
Подкрепи Economic.bg