SpaceX е готова за рекорд: До часове ще изстреля 64 сателита накуп

Мисията е илюстрация на нарастващото търсене на малки сателити

SpaceX е готова за рекорд: До часове ще изстреля 64 сателита накуп

Снимка: Pixabay

Космическата компания SpaceX се кани да изстреля едновременно 64 сателита в открито пространство след броени часове. Ако успее, тя ще постави рекорд, уточнява CNN. 

Изстрелването ще се случи от военновъздушната площадка Ванденберг в Калифорния, между 13:32 и 14:00 часа местно време. По-рано то бе отложено заради лошо време и наложили се допълнителни инспекции на ракетата носител. 

Мисията се очаква да е една от най-големите стартирания на сателити. Досега в американската история не са били изстрелвани толкова много сателите наведнъж, според Spaceflight.  

Събитието е илюстрация на нарастващото търсене на малки сателити – иновативни устройства, надеждата за които е, че ще спомогнат за разкриването на множество нови предприятия (от интернет услуги до мониторинг на веригата за доставки например). 

Що се отнася до SpaceX, мисията, наречена SSO-A, ще отбележи 19-то изстрелване само през 2018 г. Това също е рекорд, подобряващ този от миналата година, когато стартиранията наброяваха 18. 

Целта на SpaceX е да наложи модела за многократно използване на ракети и да предоставя космическа услуга, подобна на Uber тук на Земята. Компанията от години работи с играчи, искащи да изпратят малки товари в Космоса. 
Коментари: 0