SpaceX изпраща два кораба до Марс през 2020 г.

През 2020 година Земята ще бъда на максимално близко разстояние до Марс и ще се появи прозорец за най-ефективен полет до Червената планета

SpaceX изпраща два кораба до Марс през 2020 г.
1176 ~ 1 мин. четене

През 2020 година Земята ще бъда на максимално близко разстояние до Марс и ще се появи прозорец за най-ефективен полет до Червената планета. Това се повтаря на всеки 26 месеца. Ръководителят на научните мисии на НАСА Джим Грийн каза, че този път прозорецът ще бъде запълнен максимално. Той добави, че SpaceX също ще се възползва от прозореца и ще изпрати два кораба Red Dragon едновременно.

Досега SpaceX не е давала подобна информация, а само кратки коментари. Сега Arstechnica цитира свои източници и съобщи, че SpaceX активно работи именно върху този план.

С изстрелването на две ракети Илън Мъск иска да се застрахова от възможен неуспех.Още при първата мисия на SpaceX до Марс ще бъде тестван нов експериментален начин за кацане на повърхността на Марс. При успех, тази мисия ще стане безпрецедентно събитие за човечеството. Ракетата с маса 8 тона ще навлезе в атмосферата на Марс и за нейното забавяне и кацане ще бъдат изгорени 2 тона гориво. Засега най-големият обект, кацнал на Червената планета е Curiosity, който след като изразходва горивото си тежеше 900 килограма. Засега SpaceX не съобщава какъв точно ще бъде товарът на космическия кораб, но най-вероятно това ще бъде апаратура за научни експерименти.

Подкрепи Economic.bg