Спад на безработицата в Германия въпреки страховете от рецесия

Според анализите на германските институции понижението се очаква да спре в края на тази година

Спад на безработицата в Германия въпреки страховете от рецесия

Безработицата в Германия през септември се е понижила до 4.9% в сравнение с 5.1% през август. Въпреки че обикновено през септември се наблюдава ръст на пазара на труда, тъй като повече хора биват наемани след края на летните почивки, германското постижение е важно. Понижението от изминалия месец изпраща безработицата до най-ниското ѝ равнище от обединението на Германия през 1990 г. насам, пише Deutsche Welle.

Необичайно силните данни за пазара на труда в най-силната германска икономика са изненада за повечето анализатори. През второто тримесечие на тази година тя отбеляза свиване от 0.1% и експертите смятат, че данните за периода от юли до септември ще покажат ново забавяне. Ако свиването продължи две поредни тримесечия, Германия ще влезе в техническа рецесия.

Въпреки че описва германския пазар на труда като „устойчив”, ръководителят на германското бюро по труда Детлеф Шееле предупреждава, че ръста в заетостта губи инерция. Пред германския всекидневник Handelsblatt Шееле коментира, че повечето от факторите, които влияят зле на германската икономика, са външни. Проблемите се коренят в „администрацията на американския президент Доналд Тръмп и несигурността по отношение на износа”, обяснил е той.

Германската икономика е ориентирана към износ на висококачествени стоки, затова търговската война между САЩ и Китай, както и вероятността Великобритания да напусне ЕС без споразумение за облекчени търговски условия, вероятно ще имат сериозно негативно влияние върху нея.

Според официалните данни на германските институции в момента безработни са около 2.23 млн. души. Спадът в безработицата се очаква да спре в края на тази година, след което през 2020 г. да е на средно равнище около 2.35 млн. души.

Коментари: 0