Спадът в германското производство засилва опасенията за рецесия

Индустриалното производство през юли намалява с 0.6% спрямо предходния месец

Спадът в германското производство засилва опасенията за рецесия

Снимка: БТА

Германското индустриално производство се е понижило изненадващо през юли, показват данни на федералната статистика. Това според анализатори е пореден знак, че сериозните проблеми в промишлеността могат да допринесат за изпадането на водещата европейска икономика в рецесия през третото тримесечие на годината.

Индустриалното производство спада с 0.6% спрямо юни, когато пък се понижи с 1.1%. Данните за юли са по-лоши, отколкото прогнозираха финансовите пазари. Очакванията бяха за повишение с 0.3%.

Промишленото производство (без енергийния сектор и строителството) се понижава още по-силно - с 0.8%, докато производството на потребителски стоки нарасна с 0.6%, а енергийното производство се сви с 1.3%. Спад с 0.7% беше отчетен и при производството на т.нар. „междинни стоки“ (части и компоненти).
В същото време строителството нарасна с 0.2%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се сви с 1.2%.

„Индустрията остава слаба“, заяви германското министерство на икономиката, визирайки поредните негативни данни, включително и вчерашния солиден спад на промишлените поръчки за юли. Предвид слабия старт на втората половина на годината и липсата на възстановяване на входящите промишлени поръчки, все още не се забелязва подобрение в индустриалната икономика, добави министерството.

Днешните слаби данни са поредно доказателство, че германската промишленост остава в рецесия и предполагат, че тя може да прерасне в обща икономическа рецесия през третото тримесечие на годината. Германската експортно-зависима икономика продължава да страда от по-бавния световен растеж и от високата бизнес несигурност, причинена от търговската война САЩ-Китай и от все още липсата на яснота относно Brexit.
Коментари: 0