„Спаси София“ настоява за оставката на Евгени Крусев

Организацията разкри пореден провал при изпълнението на ремонтите в София и пореден провал по „Граф Игнатиев“

„Спаси София“ настоява за оставката на Евгени Крусев
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Неправителствената организация „Спаси София“ поиска оставката на зам.-кмета по транспорта на Столична община заради открити нередности при обществената поръчка за ремонт на релсовото трасе по ул. „Граф Игнатиев“, изпълняван от „Джи Пи Груп“.

От разследване на организацията, заедно с bTV, става ясно, че Столична община е отстранила две фирми от поръчката, защото са предложили виброизолация с недостатъчно добри качества. Избира се „Джи Пи Груп“, която предлага много по-добър материал. В процеса на осъществяване на проекта Столична община, с подписа на Крусев, решава да смени виброизолацията, давайки право на фирмата да използва по-лошата и по-евтината. Т.е. едни фирми са отстранени, защото са предложили недостатъчно добра виброизолация, но в последствие избраната „Джи Пи Груп“ започва да слага именно нея.В такъв случай, според Закона за обществените поръчки, трябва да се спре поръчката и да се проведе нова процедура. Това обаче не се прави. В интервю пред bTV Крусев директно заяви, че не познава Закона за обществените поръчки, въпреки че като ресорен кмет той се подписва под проектите.

Най-знаковият ремонт за целия мандат на Фандъкова се превърна във фарс. Столичната община и ръководената от Крусев администрация имаха 5 години да преценят какви тръжни условия ще гарантират максимално качествено и безпроблемно изпълнение на обекта. Разполагаха с достатъчно време да планират дейностите, така че да няма закъснение и да не се налага преправяне по няколко пъти на всеки квадратен метър. От забавено и мърляво изпълнение вреди търпят пешеходците, които се спъват на всяка крачка, бизнесът, докаран пред фалит и живущите в околните квартали заради спрените трамваи.

Предварителният план-график, подписан и одобрен от Столичната община, предвиждаше кошмарът да свърши на 3 октомври, но поредният „последен срок“ е началото на март 2019 г., пишат в своята позиция „Спаси София“.


Според тях ремонтът на „Графа” е последният от серията некачествени и хаотични ремонти, изпълнявани под ръководството на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев. При ремонтите на знакови булеварди като „Дондуков“, „Васил Левски“, „Раковска“ и „Константин Величков“ бяха констатирани съществени дефекти и сериозно забавяне. Приоритетите на 29-годишния Крусев включваха организирането на турнир по плажен волейбол на бул. „Дондуков“, вместо да следи за качествено изпълнение. Последствията от това са ежемесечен ремонт на ремонта, множество пропадания и разпадащи се улични елементи. В списъка можем да включим и неспазените обещания за ремонт на ключови трамвайни трасета – по бул. „Цар Борис Трети“, бул. „Македония“, ул. „Каменоделска“, бул. „Джеймс Баучер“, невъзможността му да се справи с адекватното въвеждане на БУС ленти и все по-пречещите „умни светофари“.

Разкритията, които правим за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, преляха чашата, защото тук говорим за поредица от скандални решения, закононарушения и опасност за сградите по улицата. Единственото логично и правилно действие при толкова много и огромни провали е кметът Йорданка Фандъкова незабавно да поиска оставката на зам.-кмета Евгени Крусев, а на негово място да бъде назначен компетентен, амбициран и диалогичен човек, който в оставащите месеци до края на този мандат да се опита да спаси поне част от започнатите проекти, пише в позицията на организацията.

Всеки опит Евгени Крусев да бъде амнистиран, при положение, че неговият подпис стои под на практика всички документи, ще представлява пълна загуба на легитимност от страна на цялото ръководство на Столичната община, начело с Йорданка Фандъкова. Оставката не е само акт на поемане на политическа отговорност заради несправяне с поставените задачи, но и единствената опция след толкова много провали.
Коментари: 0