Споделеното паркомясто е стъпка към решаване на проблема с паркирането в София

Платформата за споделено паркиране може да се разработи и в други градове в страната

Споделеното паркомясто е стъпка към решаване на проблема с паркирането в София

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Проблемът с паркирането в столицата става все по-мащабен с увеличаването на обхвата на синята и зелената зона. Решения трябва да се търсят на няколко нива, за да се спре практиката на паркиране в съседни на зоните квартали, което затруднява живеещите и губи време и пари на данъкоплатците. Стартиращата компания Parknshare, основана от Петър Иванов и Лъчезар Младенов, е разработила parknshare.bg - споделена платформа за паркиране, която свързва отдаващите под наем паркомясто с търсещите такова, в реално време и с навигация. Повече за платформата, приложима ли е тя и в други градове и колко струва едно паркомясто ни разказа Петър Иванов.

Г-н, Иванов, как се роди идеята за платформата Parknshare?

- Тъй като един от основателите - Лъчезар има паркомясто в центъра на София, един ден, през декември 2017, другият основател Петър му се обади и му каза, че често има работа в центъра, но има проблем с паркирането, а Лъчезар може да му предостави неговото паркомясто, когато е свободно. Именно така се роди и Parknshare. Ние припознахме проблема с паркирането в нас самите и видяхме, че е възможно да съществува удобно решение. Това ни накара да се захванем с реализацията на Parknshare, за да помогнем на колкото се може повече хора да решат този проблем.

Какво представлява платформата за споделено паркиране? От кога сте на пазара?

- Parknshare представлява споделена платформа за паркиране, която свързва отдаващите под наем паркомясто, с търсещите такова, в реално време и с навигация. В допълнение, на уеб сайта и през мобилната версия можете да видите всички паркоместа в центъра на София, над 10 000, в свободна за паркиране зона, синя и зелена зона, платени паркинги на частни лица и институции. Чрез навигационното меню можете да изберете най-близката и най-евтината локация за вашия автомобил, като заплатите с кредитна, дебитна карта или sms за услугата.

Нашият продукт е от скоро на пазара, като за момента имаме 5 гарантирани локации, които предоставят възможност за резервация. В процес сме на разрастване и партниране с още локации, за да може всеки потребител в Parknshare да резервира паркомясто безпроблемно.

По какъв начин ще става плащането на наем за паркомясто?

- Плащането за наем става изцяло през платформата, като за момента работим с Paypal, но осъществяваме интеграцията на други по-удобни платежни инструменти за българския пазар. След като потребител направи резервация, той може да плати през своя Paypal акаунт или да свърже дебитната/кредитната си карта. Когато плащането е успешно, връщаме потвърждение на потребителя за успешна резервация, както и уведомяваме собственика на паркомястото, за да може процесът по паркиране да се случи благополучно.  

Какви паркоместа могат да бъдат отдавани под наем? 

- Всяко физическо/юридическо лице притежаващо паркомясто или паркоместа може да го отдава под наем. Работим с хора, които през деня са на работа и паркомястото им остава свободно, с частни паркинги, с паркинги на търговски обекти, хотели и бизнес сгради. Всеки собственик на паркомясто може да се свърже с нас, за да отидем на оглед, да го одобрим, да предоставим рекламна табела и да ни помогне заедно да спасим София от задръстванията, изнервящото обикаляне и замърсяване на въздуха.

За колко часа може да бъде наето едно паркомясто на ден? А колко струва споделеното паркиране на час?

- Едно паркомясто може да бъде наето за всякакъв диапазон от време, стига в обявата да е уточнено, че то е свободно за този диапазон. Например за 1, 2, 4 часа, цял ден, седмица и месец. Всичко зависи от наличността на дадено паркомясто за дадени времеви интервали, както и от желанието на потребителя. Цената се определя от собственика на паркомястото, като нашият екип е готов да даде съвети и насоки, за да може тя да е удобна за потребителите, които търсят място, както и конкурентна на други паркинг услуги. Освен това планираме да интегрираме динамично ценообразуване, което ще позволява цената да бъде образувана в реално време, в зависимост от различни фактори като район, търсене и предлагане.

Освен в София планирате ли да развиете идеята си в други градове?

- Нашата цел е да навлезем в българския пазар и по-точно в София, което не е лесна задача. Когато развием модела в София, ще може да го пренесем в другите градове, което е и логичната следваща стъпка. Освен това обмисляме и навлизане на други пазари в Централна и Източна Европа, като Румъния, Гърция и Сърбия.

Има ли подобна услуга за споделено паркиране в други държави? Какви са отзивите?

- Подобни услуги работят в други европейски градове и по света. Например, Just Park, които оперират в Англия и в които инвестират BMW iVentures и Index Ventures, Smart Parking, които са в Англия и Нова Зеландия, и ползват сензорна технология, за отчитане на данни в реално време. Moby Park, които вече са навлезли от Холандия във Франция, Италия, Испания и др. Определено проблемът съществува на глобално ниво, затова много компании се опитват да го решат, като някои го правят успешно. Нашата цел е да решим проблема на локално ниво в България, като изградим една общност от хора, които взаимно си помагат и решават проблема с паркирането. След това имаме намерение да погледнем и към други пазари.

По какъв начин ще се гарантира сигурността на автомобилите паркирани на споделеното паркомясто?

- Тъй като искаме да предоставим добро и сигурно потребителско преживяване, то ние работим активно, за да гарантираме сигурност на всеки клиент. Нашите партньори ни предоставят паркоместа, които са с контролиран достъп, а във всяка обява има уточнение какви характеристики притежава мястото - охрана, катинар, ограда, камера и т.н. Освен това ще интегрираме система за оценяване и ревюта след всяко паркиране през Parknshare, която ще показва на всички потребители кое място е изрядно и сигурно за тях.
Коментари: 0