Спортна кола вдига 120 км/ч под водата

Цената на автомобила е 2 милиона щатски долара

Спортна кола вдига 120 км/ч под водата
Почитателите на автомобилите могат да си купят спортна кола за 2 милиона долара, която може да бъде карана под водата, съобщава в. "Дейли мейл".

"Спортната кола-подводница", вдъхновена от известната кола "Лотос" на Джеймс Бонд, е задвижвана от електрически двигател, който й позволява да достига максимална скорост от 121 км/ч под вълните. Смята се, че това е единственият автомобил, който се движи еднакво добре както под вода, така и на суша.

Дизайнът е вдъхновен от колата-амфибия "Лотос Елан" във филма от 1977 г. "Шпионинът, който ме обичаше". Новата версия на подновната кола е със сгъваем покрив, който се вдига, когато за първи път се потопи във водата. След това двуместният автомобил потъва с едно преместване на скоростния лост в по-дълбоки води, допълва БГНЕС.

Колата е снабдена с витла отзад и два водни джета, монтирани отзад. Тя разполага и с вградени кислородни бутилки и регулатори за гмуркане, за да могат двама души да останат под вода до един час. Колата има същото стоманено шаси като "Лотос Елиз".

Автомобилът има електрически двигател вътре, който се захранва от шест 48-волтови литиево-йонни батерии. Те издържат 29 км на суша и осигуряват захранване за три часа под водата след четири часа зареждане. Колата е дълга 3,8 м и широка 1,9 м, а теглото й е 921 кг. Тя може да бъде купена от сайта за онлайн търговия Hammacher Schlemmer.
Коментари: 0