Среброто поскъпна с над 70% и това не е краят

Рестартът на икономиката и зелената трансформация ще продължат да движат ралито

Среброто поскъпна с над 70% и това не е краят

Снимка: Unsplash

10255 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Често пренебрегвано, среброто е повишило цената си с над 70% през последната година, като стратезите твърдят, че ралито вероятно ще продължи на фона на отварящата се глобална икономика. За сравнение курсът на златото е скочил с едва 6.4% за същия едногодишен период.

Търсенето на благородния метал нарасна през последните 12 месеца. В сряда среброто се търгуваше около 27 долара за унция, което е ръст от 74% спрямо година по-рано, когато спот цената бе около 15.5 долара за унция.

От електроника до фотография, бижута и монети – среброто е неразделна част от многобройни ежедневни продукти. Неговата висока електрическа проводимост и издръжливост го правят широко приложимо в индустрията и технологиите. Почти всеки компютър, мобилен телефон, автомобил и уред съдържат сребро, според Silver Institute. Данните на асоциацията показват, че досега през 2021 г. е имало повече търсене, отколкото предлагане на полускъпоценния метал.

Въпреки че около 50% от търсенето на сребро е индустриално, останалото идва от инвеститори, отбелязва Оле Хансън, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank, пред CNBC. Все пак използването му в промишлеността е една от основните причини за поскъпването му напоследък, смята експертът.

Част от това покачване определено идва от индустриални метали, които наистина бяха в устрем. Ако погледнете цените на медта, те са се увеличили повече от два пъти от понижението си миналата година“, добави той.

Има и странични фактори, спомогнали за възхода на среброто. Хансън обръща внимание на зелените технологии и напомня, че среброто се изпозлва в производството например на слънчеви панели.

Ефектът от инфлацията

Правителствените стимули през миналата година подхраниха опасенията за повишаване на инфлацията, която в САЩ вече достигна 13-годишен връх. В такива моменти благородните метали се изпозлват за хеджиране срещу нарастващите цени и поевиняването на долара.

„Повечето сребърни инвеститори вероятно следят отблизо цените на златото, нивото на долара и нивото на лихвените проценти.“

Цените на среброто остават доста под рекордно високите нива от 2011 г., когато металът почти достигна 50 долара за унция. Спроед Хансън обаче в дългосрочен план търсенето на метала не показва признаци на отслабване.

Ако сме сериозни по отношение на зелената трансформация, това ще продължи да стимулира търсенето на сребро“, отбеляза той. Междувременно предлагането на сребро вероятно ще остане ограничено. Добивът му обикновено се случва по време на този на други метали.

Среброто ще спечели и от възобновяването на световната икономика след пандемията от коронавируса – на фона на тласъка в промишленото производство и инвестиционния интерес, отбелязва Макс Лейтън, управляващ директор на Commodities Research в Citi Global Markets. Той каза още, че третата вълна на COVID-19 може и да продължи да потиска индустриалното търсене.

Коментари: 0